GRADSKI ODJELI

Federalni hidrometeorološki zavoda (FHMZ) BiH izdao je narančasto upozorenje zbog jakog vjetra južnog smjera za područje Hercegovine, zapadne i jugozapadne Bosne i djelomično u centralnim područjima. Upozorenje je izdano za 27. i 28. ožujak.

Udari vjetra južnog smjera bit će brzine 40-70 km/h.

- Budite spremni na smetnje, strukturalna oštećenja i rizik za povrede od krhotina koje nosi vjetar. Prekidi u opskrbi električnom energijom su mogući. Za sve dodatne informacije obratite se nadležnim institucijama - navode iz FHMZ-a.

 

Grad Mostar treću godinu za redom u partnerstvu sa fondacijom Mozaik realizira projekt Omladinske banke.

U sklopu istog početkom 2024. godine raspisan je Javni poziv za mlade Mostara za dostavu prijava prijedloga projekta i mikrobiznisa. Uz podršku mladih volontera Mostara koji čine Odbor Omladinske banke Mostar, proveden je proces mentoriranja i selekcije pristiglih prijava u kojem je odobreno:

- 8 projekata mladih ukupne vrijednosti 26.050 KM sufinancirani u iznosu 14.400 KM iz fonda OB Mostar od čega 8.640 KM Grad Mostar i 5.760 KM Fondacija Mozaik i

- 3 mikrobiznisa ukupne vrijednosti 6.000 KM finansirani iz fonda OB Mostar od čega 3.000 KM sredstava Grad Mostar i 3.000 KM Fondacija Mozaik.

Ceremonija potpisivanja ugovora odobrenih projekata i mikrobiznisa će se održati 27.03. (srijeda) u 11:00h u Đačkom domu (Kralja Tvrtka bb) na koji vas pozivamo da popratite ovaj svečani događaj, kako bi promovirali pozitivne primjere aktivnih mladih građana i građanki naše lokalne zajednice.

Koordinacijska grupa za izradu Strategije za mlade Grada Mostara 2023-2027. godinu održala je danas sastanak u Gradskoj vijećnici Grada Mostara na kojemu su prezentirane informacije o tome dokle se stiglo u procesu izrade Strategije za mlade Grada Mostara.

Usvajanjem Odluke o pokretanu procedure za izradu i donošenja Strategije za mlade Grada Mostara za razdoblje 2023-2027. godine od strane Gradskog vijeća Grada Mostara u srpnju 2023. godine, Grad Mostar pokrenuo procedura za izradu Strategije za mlade Grade Mostara, koji je ujedno jedna od obveza propisana Zakonom o mladima za jednu lokalnu zajednicu.

Prema Zakonu o mladima "Strategija prema mladima" jeste dokument institucija vlasti s programskim pristupom djelovanjima prema mladima što uključuje definirane probleme i potrebe mladih, strateške pravce djelovanja te ciljeve strategije i mjere za realizaciju ciljeva strategije.

Dokument treba sadržati točno definirane rokove za provođenje pojedinih programa i aktivnosti, te potrebna financijska sredstva za njihovo provođenje.

Podršku Gradu u procesu izrade dokumenta osigurao je program ReLOaD 2 i UNDP-om u BiH osiguranjem konsultanta Ivana Jurilja, čija je implementacija počela 2024. godine. U suradnji s Vijećem mladih Grada Mostara uspješno je realizirana faza istraživanje potreba i problema mladih grada Mostara i analiza stanja.

Na osnovu člana 43. Statuta Grada Mostara ("Gradski službeni glasnik Grada Mostara" broj 4/04, "Službeni glasnik Grada Mostara", br. 8/09), člana 64. stav (1) točka b), člana 70. stavovi (1), (3) i (6) Zakona o javnim nabavkama ("Službeni glasnik BiH", br.39/14, 59/22) (Zakon), na Preporuku Komisije za javne nabavke, Gradonačelnik Grada Mostara donosi Odluku o izboru najpovoljnijeg ponuđača.

 

Obavještavaju se građani Splitske ulice koji parkiraju vozila na neuređenoj parking površini ispred bivšeg ugostiteljskog objekta „Admiral“ i sa zapadne strane stambene zgrade u ul. Splitska br.5. da će se dana 26. 3.2024.g u 09,00 sati pristupiti prinudnom inspekcijskom izvršenju u predmetu vraćanja devastiranog parapeta u dužini cca. 24m u prvobitno stanje, te postavljanje dva propala šahta i uklanjanje metalnih stupića u cilju zabrane parkiranja.
Pozivaju se građani da u naznačeni termin uklone vozila sa navedenog parkinga kako bi se moglo pristupiti izvođenju planiranih radova.
Služba za inspekcijske poslove         

Mostarski trkački vikend tradicionalno je održan u prvim danima proljeća, točnije od 22-24.03.2024. Manifestacija je to koja se prethodnih godina etablirala kao vodeći događaj ovakvog tipa u Bosni i Hercegovini. Izuzetno vještim spojem sporta, turizma, edukacije, kulturnog i zabavnog programa Udruga Zdrav život – KINEZIS uz potporu gradonačelnika grada Mostara dr. Marija Kordića i predsjednice Vlade HNŽ gospođe Marije Buhač, kao i velikog broja kompanija iz javnog i privatnog sektora, uspjela je pokrenuti više od 2.000 trkača iz 51 zemlje svijeta koji su trčali mostarskim ulicama u sklopu „Rolla Mostarskog polumaratona“ i 4k Humanitarne utrke građana.

Ovogodišnji program manifestacije posvećen je pripadnicima ljepšeg spola i promociji važnosti tjelesnog vježbanja kod žena. Tako je i program otvoren stručnom trkačkom konferencijom u kongresnoj dvorani Queen gdje su se okupile snažne žene koje su prenijele svoje inspirativne priče.

Hrvatska olimpijka Marija Vrajić prenijela je niz zanimljivosti iz svoje dugogodišnje atletske karijere. Srpska atletičarka Dragana Špehar podijelila je svoju životnu priču o sportskom putu od državne prvakinje u maratonu, do herojske borbe sa karcinomom koja ju je natjera da ponovno uči hodati i govoriti i nakon svega izađe kao pobjednica koja par godina nakon svega sutra ponovno trči Mostarski polumaraton! Mirela Babić, jedina Mostarska IronWoman kroz svoje iskustvo ohrabrila je sve prisutne da je moguće spojiti obiteljske i poslovne obaveze, ali i naći vrijeme za sebe i biti tjelesno aktivna i angažirana u onome sto voliš! Alma Galešić Okić nam je približila korporativni svijet i dala odgovore na pitanja može li nam i kako trčanje pomoći fizički, mentalno i emocionalno kako bi bili funkcionalniji i produktivniji u svakodnevnom životu. Alma smatra da je fizička aktivnost nužna i neophodna za stil života koji je nametnut. Istakla je kako bi i kompanije trebale prepoznati značaj fizičke aktivnosti za efikasnost njihovih djelatnika i poticati ih na aktivnost. Alma ima sreću da radi za Rolla kompaniju koja je prepoznala tu koristi i omogućila svojim djelatnicima da trampe i do 2 h radnog vremena za 2h vježbanja.

Centralni događaj manifestacije svakako je bio „8. Rolla Mostarski polumaraton“ koji je okupio rekordnih 1019 natjecatelja iz 51 zemlje svijeta. Osmišljena kao trkačka razglednica grada Mostara ruta utrke trkače je vodila preko 7 gradskih mostova i kroz najljepše dijelove Mostara sa ciljem ispred TC Mepas Mall. Kenijski trkači Philice Kipkerio (1:16:23) u ženskoj kategoriji i Shedrack Kimaiyo (1:07:48) u muškoj konkurenciji što je ujedno i novi rekord staze, su se okitili prvim mjestima. Svi ostali trkači mogli su uživati u prekrasnom proljetnom danu kakvog može priuštiti samo mostarsko nebo. Trčeći uz 19 navijačkih i glazbenih satnica sa više od 200 volontera, partnerskih utrka, osnovnih i srednjih škola koji su mostarske ulice pretvorili u jednu veliku zabavnu scenu na otvorenom. Atmosfera je to koja je izmamila osmijeh i posebno pozitivnu energiju svih sugrađana koji su se pridružili dajući svoju podršku duž staze svim natjecateljima.

Humanitarna utrka sa rekordnih 1053 sudionika koji su trčali dionicu od 4 kilometra održana je pod pokroviteljstvom predsjednice Vlade HNŽ gospođe Marije Buhač i uz simboličan naziv „korak za djecu“ sa ciljem prikupljanja sredstava za opremanje igraonice za djecu u sklopu Klinike za dječje bolesti Sveučilišne kliničke bolnice Mostar.

Kulturni i turistički dio manifestacije podrazumijevao je tečaj sportske fotografije u suradnji sa Foto klubom Mostar, pokazni skok sa Starog mosta i večernji zabavni program promocije mostarskih glazbenika i kantautora simboličnog naziva „Glazbeni maraton“. Ovo zanimljivo glazbeno putovanje započelo je uz zvukove Jazza u Pozorišnoj kafani gdje se publici predstavio talentirani bend Misty uz Jazz & Wine night. Nakon toga, u 21:00 sat, na sceni Gastro puba Nova priča nastupili su Mostarski tamburaši sa klasičnim tamburaškim repertoarom.

Za kraj večeri, od 22:00 u Sali OKC Abrašević je održan odličan glavni koncert večeri mostarskog kantautora Ive Jurića sa svojim bendom "Zadnja šansa" uz gošću večeri, mladu talentiranu mostarsku glazbenicu i kantautoricu Anitu Šunjić!

Svečana ceremonija potpisivanja Sporazuma o bratimljenju Grada Mostara i talijanskog grada Bassano del Grappa održana je u nedjelju u mostarskoj vijećnici, a kako je tom prigodom najavljeno suradnja dvaju gradova odvijat će se na raznim poljima.

Gradonačelnik Mostara Mario Kordić rekao je kako Bassano del Grappa današnjim važnim činom ulazi u veliku obitelj mostarskih pobratimljenih gradova.

- Grad Mostar ima poprilično velik broj gradova s kojima se pobratimio i s kojima održavamo aktivne kontakte i imamo koristi od toga. Cijela ova priča je počela prije četiri godine kada je gradonačelnica Elena Pavan uputila pismo u želji da bratimimo dva grada i dva mosta. Naša dva grada imaju puno sličnosti i to je bio motiv da krenemo u ovu priču. U daljnjem razgovorima vidjelo se da nas, osim samih mostova, spaja više toga pa smo odlučili da idemo u bratimljenje - izjavio je Kordić.

Dodao je kako je ovo prvi korak u suradnji koja će itekako pomoći najvećem gradu u Hercegovini.

- Ono što je meni prioritetno jest da smo dobili jedan prijateljski grad koji je u Europskoj uniji, s obzirom na prekjučerašnji događaj u BiH (zeleno svjetlo za pristupne pregovore u EU, op. a.), gdje nam se otvaraju dodatne mogućnosti apliciranja na europske fondove. Bassano se nalazi u regiji Veneto, jednoj od najrazvijenijih regija u Italiji i preponosni smo da imamo bratimljen grad koji će nam uvelike pomoći – zaključio je mostarski gradonačelnik.

Bassano del Grappa nalazi se u sjevernoj talijanskoj regiji Veneto, a s okolinom broji oko 70 tisuća stanovnika. Najupečatljiviji simbol ovog grada je most Ponte Vecchio izgrađen 1569. godine, odakle proizlazi još jedna sličnost s Mostarom.

Gradonačelnica Bassano del Grappe Elena Pavan smatra kako dva grada imaju vrlo slične priče.

- Iz ovog bratimljenja izaći će jako puno korisnih stvari za oba grada. Kao prvo, imamo na umu da razvijemo kulturnu suradnju i kulturnu razmjenu, posebno između institucija. Također, u vidu imamo i razne projekte. U planu je da projekte, koje provodimo u Bassanu del Grappi, preslikamo ovdje i naravno, da razvijemo gospodarsku suradnju – kazala je Pavan.

Posebno je istaknula projekt „Dance Well“ koji pomaže oboljelima od Parkinsonove bolesti.

- Želimo zajednički aplicirati i na razne projekte, posebno projekt „Dance Well“, koji je jako zaživio u našem gradu. Radi se o projektu koji pomažu ljudima koji boluju od Parkinsonove bolesti, da poboljšaju motoriku svojih mišića. Mi ih razvijamo s našim plesnim instruktorima i našim doktorima – rekla je gradonačelnica Pavan.

Nakon potpisivanja sporazuma čelnici dvaju gradova razmijenili su darove.

Gradonačelnik Mostara Mario Kordić i predsjedatelj Zastupničkog doma PSBiH Marinko Čavara u subotu su u Gradskoj vijećnici Grada Mostara razgovarali sa izaslanstvom 14. Svekineskog narodnog kongresa Narodne Republike Kine koje je predvodio potpredsjednik Stalnog komiteta Svekineskog kongresa Xiao Jie.

Tijekom sastanka sudionici su razgovarali o jačanju gospodarske, kulturne i turističke suradnje između dviju zemalja.

Gradonačelnik Mostara Mario Kordić, istaknuo je važnost današnjeg susreta za daljnji razvoj kulturnih, turističkih i gospodarskih veza između Bosne i Hercegovine i NR Kine. Naglasak je bio na kulturnoj razmjeni, posebno zbog bogate kulturne baštine Mostara koja privlači mnoge posjetitelje iz svijeta. Kordić je također naglasio važnost gospodarskog aspekta, ističući sudjelovanje mnogih kineskih kompanija na Međunarodnom sajmu gospodarstva u Mostaru kao ključni pokazatelj potencijala za razvoj lokalne ekonomije.

Kineski predstavnici izrazili su zahvalnost na gostoprimstvu i pokazali interes za kulturnu baštinu Mostara. Naglasili su spremnost za suradnju u promicanju kulturne raznolikosti i turističke razmjene te su izrazili želju za sudjelovanjem u gospodarskim projektima koji će doprinijeti prosperitetu Mostara.

Ovaj sastanak predstavlja važan korak prema jačanju veza između Bosne i Hercegovine i Kine na kulturnom, turističkom i gospodarskom području. Očekuje se da će rezultirati inicijativama i projektima koji će unaprijediti suradnju između dviju zemalja te doprinijeti daljnjem razvoju i prosperitetu regije.

Radovi na prometnici u Koloniji - Rodoč ulaze u svoju završnu fazu, a danas je počelo asfaltiranje na prometnici između zgrada, iza trgovine 'Namex'.

Potpisanim ugovorom između investitora Grada Mostara i izvođača radova HP Investing d.o.o. u vrijednosti od 271.148,67 KM predviđena je
rekonstrukcija i obnova ceste u dužini od cca 500 m, rješavanje oborinske odvodnje i uređenje nogostupa. Također, poslije ovih radova uz cestu se namjeravaju postaviti moderna rasvjetna tijela koja će dati potpun izgled navedene aktivne prometnice.

Ovaj dio Rodoča odnosno naselje Kolonija u proteklom vremenu je bio zapušten i zanemaren te su pokrenuti projekti upravo na ovoj lokaciji od iznimnog značaja.

Sa zadovoljstvom najavljujemo motivacijski govor za mlade u Gradu Mostaru, koji će se održati u četvrtak, 28. 3. 2024. godine sa početkom u 10:30 h u Gradskoj vijećnici Grada Mostara, na adresi Hrvatskih branitelja br. 2.

U sklopu projekta ReLOaD2, koji financira Europska unija, a sprovodi UNDP BiH, profesor Kasim Tatić će vas nasmijati, inspirirati i potaknuti na razmišljanje kroz svoj jedinstveni pristup i govor.

Motivacioni govor se održava u okviru platforme “Dijalog za mlade", koja pruža mladima priliku da identificiraju potrebe, izazove i neiskorištene potencijale, te da zajednički predlože inicijative za unapređenje kvalitete života u našoj lokalnoj zajednici.

Nadamo se da ćete vašim dolaskom dati sebi priliku da poslušate inspirativne priče našeg govornika, otvorite vidike, ali i najvažnije - pronađete dodatnu motivaciju za rad na sebi i uključivanje u društveni aktivizam u lokalnoj zajednici.

Prijaviti se možete putem obrasca - Prijava na učešće u motivacionim govorima (google.com)

 

 

Grad Mostar
Hrvatskih branitelja br.2 
88000 Mostar
Copyright 2022. © Grad Mostar - Sva prava pridržana.
Powered by ITO.
menuchevron-right linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram