Бешлић и Комадина на свечаности отворења Шантићевих вечери поезије

Српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик у недјељу је у Саборној цркви Свете Тројице у Мостару отворио 100. "Шантићеве вечери поезије" које и ове године доносе бројне пјесничке вечери, представе, изложбе и промоције књига. Том пригодом Додик је казао како је важно да се обиљежава дјело и живот Алексе Шантића.
- Шантић је пјесник српског народа и припада великанима српске књижевне оставштине, али је исто тако и пјесник којега славе и припадници свих других народа. То је човјек који је пјевао о љубави, који је волио мир, поштивао сусједе и био патриот и у том погледу заслужује однос који имају сви народи у Босни и Херцеговини - казао је члан Предсједништва БиХ.
Додао је како се нада да ће се радови на Саборној цркви Свете Тројице у Мостару завршити до јесени идуће године.
- Драго ми је да се отварање овакве манифестације догађа баш овдје, у Саборној цркви у Мостару и надам се како ће ово и даље бити мјесто гдје ћемо упорно и изнова обиљежавати Шантићеве дане - истакнуо је Додик.
Виши савјетник у Министарству културе и информирања Републике Србије Младен Весковић истакнуо је како је ова манифестације велики јубилеј за српску заједницу у Мостару, али и за читав Мостар, Херцеговину, БиХ и шире.
Оцијенио је како су "Шантићеве вечери поезије" прије свега повод за заједничко окупљање, сарадњу и међусобно разумијевање.
У умјетничком дијелу програма наступили су Гудачки квартет Симфонијског оркестра Мостар, Српско пјевачко друштво Слога из Сарајева, Музички ансамбл Мостарске кише и глумац Народног позоришта Републике Српске Бојан Колопић, док је бесједу о Алекси Шантићу и Шантићевим вечерима поезије одржао академик Јован Делић.
Шантићеве вечери поезије уједно су мјесто сусрета, сарадње и пријатељства. Томе најбоље говори и представа "Што те нема" коју је према тексту Маријане Арацки режирао Ерол Кадић, а заједнички урадили Српско просвјетно и културно друштво (СПКД) Просвјета, Хрватско народно казалиште у Мостару, Народно позориште Мостар те Бањалучко народно позориште Републике Српске.
У склопу манифестације бит ће представљена и монографија "Шантићеве вечери поезије и Књижевна награда Алекса Шантић" аутора Радивоја Круља који је заједно с аутором документарне грађе Златком Сердаревићем на монографији радио више од пет година.
Ова манифестација одржава се у организацији Градског одбора СПКД-а "Просвјета" и Српског пјевачког и културно-умјетничког друштва "Гусле", а осим Мостара, ове године дио садржаја одржават ће се у Бањој Луци и Невесињу. Јубиларне Шантићеве вечери поезије бит ће затворене у сриједу, 6. новембра, када ће се додијелити Шантићева награда, Просвјетина стипендија "Владимир Ћоровић", те ће се одржати поетска вечер Лјубивоја Ршумовића и отварање Просвјетине Школе српског језика, историје и културе.
Уз бројне госте и узванике на свечаности отворења присуствовао је и градоначелник Мостара Лјубо Бешлић и главна савјетница Града Мостара Радмила Комадина.

Иди назад