• Град Мостар
  • Почетна
  • Бешлић и Херцег на обиљежавању завршетка радова на згради школе О.Ш. Ивана Гундулића

Бешлић и Херцег на обиљежавању завршетка радова на згради школе О.Ш. Ивана Гундулића

У Основној школи Ивана Гундулића у Мостару данас је одржан програм у пригоди завршетка радова на обнови школске зграде, шпортске дворане и игралишта.
Лјубо Бешлић, градоначелник Мостара казао је како је О.Ш. Ивана Гундулића, прије релативно кратког времена, била на периферији, а сада је у средишту града у којем живи велики број обитељи с дјецом. Стога је изразио задовољство обновом школске зграде, дворане и игралишта подсјетивши на друге пројекте које Градска управа проводи на подручју Рудника. Истакнуо је недавну изградњу улице и кружног тока у близини Школе особито с аспекта сигурности дјеце у промету, најавивши и скори почетак изградње новога крака колектора и цесте која ће имати четири коловозне траке.
Обраћајући се назочнима, др. сц. Невенко Херцег, предсједник Владе ХНК казао је како је на почетку школске 2018./2019. године, обраћајући се у овој Школи у пригоди почетка школске године, најавио обнову.
„Данас сам пред вама с испуњеним обећањем. Ваша је лијепа школска зграда, заједно с њом спортска дворана и школско игралиште, заблистала у новом руху, на радост цијеле наше заједнице. Вашу смо школу осувременили у склопу Пројекта енергетске учинковитости у ХНК-у, у који Влада улаже значајна финансијска, прорачунска, донаторска и кредитна средства како би учинковито и исплативо побољшала квалитету школских, здравствених и других објеката. Досад смо енергетски обновили више од 30 објеката, а у овој години тиме ће се моћи похвалити њих још пет – међу њима и двије школске зграде у Мостару и Рами. То је наш пут ка коначном циљу – обнови свих јавних објеката у ХНК“, казао је предсједник Херцег.
Марија Јурчић, директорица Школе казала је како се, иако школу не чине зидови него сви они који у њој раде и бораве те јој на тај начин дарују живот, ипак, не смије занемарити чињеница да су материјално-технички увјети врло важан чимбеник у процесу осувремењивања и подизања квалитете наставе на вишу разину.
„Стога смо неизмјерно захвални Влади ХНК-а на челу с премијером Херцегом на средствима која су уложена у обнову и утопљавање школског објекта у склопу Пројекта енергетске учинковитости у ХНК. Примјена начела енергетске учинковитости не значи само мање трошкове или одрицања већ управо прилику да, с ресурсима које имамо, постигнемо боље резултате и притом имамо мање штетан утјецај на околиш. Сигурна сам да ће овај пројект утјецати и на свијест наших ученика о неопходним мјерама уштеде енергије и заштите околиша како бисмо будућим генерацијама оставили љепше мјесто за живот“, казала је директорица Јурчић додавши како ће у новој школској години наставу у матичној школи и два подручна одјела у Војну и Раштанима похађати 92 првашића, што је у данашње вријеме негативног тренда исељавања људи с ових простора врло респектабилна бројка.
„Финансијска средства за обнову игралишта осигурао је Град Мостар, стога посебну захвалност упућујем нашем градоначелнику без којега све ово не би било могуће и који је добрим дијелом заслужан за нови изглед нашег игралишта. Оно је, баш као и двориште, омиљено мјесто окупљања младих и оних нешто старијих становника Рудника и као такво од велике важности за цијелу локалну заједницу“, закључила је равнатељица Јурчић.
Након пресијецања врпце, чиме је и симболично означен завршетак радова, предсједник Херцег и градоначелник Бешлић, обишли су обновљену школску зграду, спортску дворану и игралиште.

Иди назад