• Град Мостар
  • Почетна
  • Бешлић на обиљежавању 25. годишњица страдања италијанских новинара у Мостару

Бешлић на обиљежавању 25. годишњица страдања италијанских новинара у Мостару

У поводу 25. годишњице страдања тројице новинара италијанске државне телевизије РАИ, Марца Луцхетта, Дарија Д'Ангела и Алессандра Ота, који су погинули 28.јануара 1994. године у Мостару, у понедјељак је положено цвијеће на мјесту њихове погибије.

Међу осталим цвијеће су положили амбасадор Италије у БиХ Ницола Минаси и представници Града Мостара.

Амбасадор Минаси подсјетио је да су новинари РАИ-а жељели испричати приче о патњама дјеце у рату и свих других људи који су доживјели рат у Мостару, а погинули су у експлозији гранате.

- Својим радом су хтјели испричали Италији и ЕУропи оно што се дешава овdjе, али су, такођер, хтјели дати свој допринос свима онима који су у то вријеме тако тешко патили. Ту њихову жртву данас требамо гледати у свјетлу свих оних који и данас пате и свих оних којима је и данас потребна помоћ и бољи живот -[нбсп] поручио је Минаси.

Градоначелник Мостара Љубо Бешлић нагласио је како се жели поклонити жртвама ове трагедије, поручивши да грађани Мостара не смију заборавити храбре новинаре који су дали своје животе да би пренијели вијести из ратног Мостара.

-[нбсп] Морамо им исказати захвалност јер они су покушавали информирати свјетску јавност, која је сигурно имала велики утицај на сва догађања на овим просторима, и Мостар жели да сачува успомену на ове храбре људе - казао је градоначелник.

У поводу 25. годишњице смрти новинара, паралелно је одржана комеморација и у Трсту, граду из којег потичу и у којем се налази сједиште "Фондазионе Луцхетта Ота Д’Ангело Хроватин".

Ова Заклада утемељена је након погибије италијанских новинара у Мостару и она помаже у лијечењу рањене и болесне дјеце у ратовима и дјеце обољеле од болести које су неизљечиве у њиховим државама. Фена/ ПР ГМ

Иди назад