Бешлић отворио Дане круха/хљеба на шетници николе Шубића Зрињског

Хљеб, пецива, колачи и сластице данас су се нудили на шетници Николе Шубића Зрињског гдје се одржала трећа по реду манифестација Дани круха и захвалности за плодове Земље.

На овој манифестацији судјеловале су све основне и средње школе Града Мостара и градски вртићи, као и КУД-а, а манифестација је хуманитарнога карактера.

Градоначелник Града Мостара, Љубо Бешлић који је отворио манифестацију казао је како је сретан што се по трећи пут у Мостару одржава оваква манифестација, и што готово све школе суђелују на њој, као и вртићи.

Жеља нам је са овом манифестацијом, прије свега, потакнути младе људе да схвате како треба уложити пуно труда да се дође од земље до плодова и једноставно да се на тај начин одржава цивилизација. А ако ће одржавати цивилизацију на такав начин, онда сигурно и да морају заштити земљу и за будућност и за будућа покољења. Жеља нам је да манифестација, поред хуманитарног карактера, буде и на неки начин и образовна, како би млади људи разумјели да цивилизација почива на раду човјека и како морамо на основу онога што радимо мислити и на будућа покољења. Ово је и начин како да се захвалимо планети Земљи јер одржавамо живот захваљујући њеним плодовима. Желим се захвалити свим родитељима, бакама и ђедовима, професорима који су уложили велик труд да ова манифестација успије- рекао је Бешлић

Предсједник Владе ХНЖ-а, Невенко Херцег изјавио је како га радује да се на овакав начин исказује захвалност за плодове земље.

Човјек је кроз цијелу своју повијест на посебан начин одавао признање и захвалност од оних ритуала захвалности племена до данашњег човјека који у ово јесење вријеме, вријеме бербе и жетве на неки начин захваљује за плодове земље. Мислим да је ова манифестација Дана круха, један добар начин да још мало више и јаче пробудимо наше младе и њихову свијест, али и код нас свих о важности прехране, код сувременог човјека, рекао је Херцег.

Дарија Стојчић равнатељица Осме основне школе Силвије Страхимир Крањчевић нагласила је како је циљ ове манифестације је вишеструк, првенствено важна је једна надоградња опћем одгоју и образовању наше ђеце везано за заштиту околиша, здраву исхрану, еколошку производњу, за шире познавање биљног спектра наше Херцеговине, за традицију хрватског народа и обичаја у Херцеговини.

-Желимо показати ђеци настајање самог круха, од зрна до стола. Јер крух већ традиционално има велики значај у нашим животима, јер он је снага духа и живота. Самим тим израђује се један емоционални став између ученика и природе – рекла је Стојчић.

Иди назад