• Град Мостар
  • Почетна
  • Бешлић отворио изложбу Сафета Зеца којом је затворено Мостарско прољеће 2018.

Бешлић отворио изложбу Сафета Зеца којом је затворено Мостарско прољеће 2018.

Изложбом Сафета Зеца под називом "Свјетлост" - ретроспектива слика, цртежа и графика, у уторак је у Хрватском дому херцега Стјепана Косаче у Мостару затворено овогодишње издање Мостарског прољећа.

Изложбу је отворио градоначелник Мостара Љубо Бешлић, који је казао како је Сафет Зец емисар и промотор универзалних вриједности које БиХ на најбољи начин приказују у свијету, нагласивши како су његова ђела изложена у значајним европским и свјетским галеријама и музејима, у престижним културним центрима у којима је доступно наступати само великима и признатима.

- Изложба Сафета Зеца у Мостару велики је ликовни догађај а њен назив 'Свјетлост' вјерујем да има и своју симболику јер наш је град опјеван као град свјетлости, којем несвакидашњи сјај дају његове ријеке, мостови, небо и његови људи - поручио је Бешлић.

По ријечима аутора, ово није једноставна и обична изложба већ културолошка мисија, "културна приредба која отвара љубав према мајсторствима, свијету без пођеле, гђе вас воде велика остварења великих људи који не припадају етнијама, нацијама".

- Постоји млади свијет који би требао да се окрене величанственим подручјима стваралаштва у свим областима и да оно што не припада цивилизацијама остави иза себе - нагласио је Зец.

У умјетничком дијелу програма наступио је глумац Драган Јовичић те гудачки квартет Симфонијског оркестра Мостар.

Уз Матицу хрватску Мостар, суорганизатори изложбе су Град Мостар, Хрватски дом херцега Стјепана Косаче и Атеље и збирка Зец.

Сафет Зец, сликар и графичар, рођен је 1943. у Рогатици (БиХ). Након завршене Умјетничке школе у Сарајеву, уписује 1964. Академију ликовних умјетности у Београду, гђе 1969. године дипломира.

Магистрирао је на истом факултету 1972. у класи професорице Љубице Сокић. Седамдесетих година за ликовну критику постаје један од главних експонената поетског реализма.

Члан је свих важнијих умјетничких асоцијација у Европи. 2007. године додијељен му је Орден витеза за умјетност Републике Француске. Живи и ради у Венецији, Сарајеву, Паризу и Почитељу, а његова су ђела изложена у значајним галеријама и музејима, у Милану, Венецији, Риму, Амману, Паризу, Лиллу...
2014.године је аутор 'Скидања Исуса с крижа' за цркву Ил Гесу у Риму, коју је насликао у поводу обиљежавања 200. обљетнице Исусовачког реда. 2017. године је у Венецији изложен његов сликарски циклус 'Еџодус' о теми избјеглиштва и рата.

ПР ГМ

Иди назад