• Град Мостар
  • Почетна
  • Бешлић судјеловаo у Бруcелу на конференцији и изложби Европска БиХ – културна различитост и помирење

Бешлић судјеловаo у Бруcелу на конференцији и изложби Европска БиХ – културна различитост и помирење

У организацији хрватских заступница у Европском парламенту, Жељане Зовко и Дубравке Шуице и сталног извјеститеља за Босну и Херцеговину, заступника Цристиана Дан Преде, и у сарадњи с Мисијом БиХ при ЕУ, на челу с Њ.Е. Лидијом Топић у Европском парламенту одржала конференцију и изложба посвећена бх културној различитости као подршци кандидатури Босне и Херцеговине за ЕУ.

На конференцији под називом "Европска Босна и Херцеговина: Културна различитост и помирење" одржана су два панела, први панел о европској Босни и Херцеговини, а други о изазовима Босне и Херцеговине на њезином европском путу.

На изложби коју је отворио предсједник Европског парламента, Антонио Тајани, присутнима су се обратили Јосепх Даул, предсједник европских пучана, кардинал Винко Пуљић, муфтија др. Хусеин еф. Кавазовић и Ориол Фреиџа Маталонга, у име УНЕЦО-а, а у име Града Мостара на конференцији је суђеловао Љубо Бешлић, градоначелник.

„Ако сам и на што поносна у својој дипломатској каријери то је чињеница да су мостови, Стари мост у Мостару и Вишеградски мост, који се налазе на Листи свјетске баштине УНЕСЦО-а те три вјерска објекта у БиХ, обновљена под УНЕСЦО-вим покровитељством, постали свјетски симболи помирења и међурелигијског дијалога. Ова конференција и изложба наставак је борбе да БиХ једног дана буде мјесто које ови симболи представљају. Земља толеранције, суживота и међурелигијског дијалога чији су темељи дубоко зацементирани у европским вриједностима. Бит ће то “посљедњи мост” којег ће БиХ проћи уз помоћ нас хрватских заступника, највећих заговорника њезине европске будућности!“ изјавила је заступница Зовко, која на жалост, ради суђеловања на проматрачкој мисији ЕУ-а за изборе у Непалу на чијем је челу, није могла бити присутна на конференцији и изложби.

ПР Град Мостар

Иди назад