• Град Мостар
  • Почетна
  • Бешлић за ХРТ: Нема разлога да се у Мостару одржавају избори по посебним правилима

Бешлић за ХРТ: Нема разлога да се у Мостару одржавају избори по посебним правилима

Прије неколико дана Суд за људска права у Страсбоургу пресудио је да се у Мостару коначно морају провести локални избори, који се нису одржали посљедњих 11 година. Избори би се требали одржати идуће године, а тек ће се видјети хоће ли правила за њихово одржавање донијети политичари или ће их одредити Уставни суд.
Од 2012. године када је истекао мандат Градском Вијећу, а Уставни суд укинуо наметнуте одредбе градског Статута тадашњег високог повјереника Падyја Асхдоwна, политичари се не могу договорити о изборним правилима.
Цијела прича се своди на два супротстављена стајалишта – за Мостар требају важити посебна правила што заговара СДА, за Мостар требају важити иста правила као и за друге градове у БиХ, што заговара ХДЗ БиХ. А те двије странке од рата дијеле власт у Мостару.
– Најједноставнија правила за све, то је најједноставније рјешење, без изузетака, док год имате изузетака имате могућност и за застоје. Значи, ако у другим јединицама локалне самоуправе БиХ власт може функционисати, да се одрже избори без икаквих проблема, зашто не би и у граду Мостару, рекао је Лјубо Бешлић, градоначелник Мостара.
Прошлотједна пресуда Европског суда за људска права којом је државном парламенту наложену да у року од шест мјесеци донесе изборна правила, а у противном да правила одреди Уставни суд могла би коначно вратити Мостару локалне изборе. О њима ће се уз остало разговарати у четвртак на састанку највиших водстава ХДЗ-а БиХ и СДА.
– Разговори ће бити о двије теме – једна је сарадња двије политичке опције, како би оснажили једно повјерење које је било пољуљано између два народа, али и политичке опције које подржавају СДА и ХДЗ, а с друге стране да разговарамо о изборном законодавству, каже Драган Човић, предсједник ХДЗ БиХ.
Три су кључне точке изборне реформе, избор чланова Предсједништва БиХ, избор Дома народа Федералног парламента и Избори у граду Мостару, уз уважавање пресуда Уставног суда БиХ и Суда за људска права из Страсбоурга./ХРТ/
 

https://vijesti.hrt.hr/555425/hoce-li-se-u-mostaru-konacno-provesti-lokalni-izbori 

Иди назад