Дописништво Хрватске радиотелевизије у Мостару

Дописништво Хрватске радиотелевизије у Мостару отворено је данас на пригодној свечаности у згради ХКД Напредак. Главни равнатељ ХРТ-а Казимир Бачић казао је како је ово дио новог ширења мреже дописништва, након што су 2016. године поново отворена дописништва у Вуковару, Метковићу и Бјеловару. Након отварања дописништва у Мостару, услиједит ће отворење дописништва у Сарајеву.

-Отварање дописништва ХРТ-а у Мостару показатељ је бриге ове ТВ куће за хрватски народ у БиХ. Познато је како је БиХ, али и статус хрватског народа једно од најважнијих стратешких питања за Хрватску, а посебно је битан податак да Хрвати у БиХ још немају канал јавне телевизије на свом језику. ХРТ сталним праћењам стања у БиХ настоји попунити ту празнину- изјавио је Бачић.

Предсједавајући Предсједништва БиХ Драган Човић обратио се такођер назочнима истакнувши како је непостојањем дописништва ХРТ-а у БиХ протекле четири године направљена огромна штета свима у БиХ, посебно хрватском народу, а све у контексту непостојања ТВ канала јавног емитера на хрватском језику.

"Квалитета информација након данашњег отворења промијенит ће видно слику односа у БиХ посебно позиције хрватског народа. Надам се да ће се овако ојачати наша позиција и убрзаније ријешити стварно осигурање оног права о једнакости грађана и народа, као и права на информирање на свом језику када је ријеч о систему јавних емитера у БиХ", нагласио је у свом обраћању Човић.

Човић је казао да вјерује да ће ХРТ дати велики допринос како би сви другачије доживљавали стратешки однос између Хрватске и БиХ, посебно сада када Босна и Херцеговина тражи своје сунце на пољу европских интеграција.

Присутне[нбсп]је узванике, међу којима су били и предсједник програмскога Вијећа ХРТ Зденко Љевак, предсједник Федерације БиХ Маринко Ћавара, предсједник Владе ХНК-а Невенко Херцег, те градоначелник Мостара Љубо Бешлић и други, поздравио и главни уредник дописништва ХРТ-а у Мостару Миљенко Карачић. Поновно отварање дописништава ХРТ-а у Мостару и Сарајеву дио је пројекта покретања Петог канала ХРТ-а који је намијењен Хрватима у БиХ, али и у другим земљама. На отварању је истакнуто како је ово важан потез ХРТ-а у изборној години те ствар од велике важности за Хрвате у БиХ који немају канал на свом језику. Дописништво ХРТ-а у Мостару угашено је 1.[нбсп]јануара 2014. у вријеме СДП-ове власти у Хрватској, а на челу ХРТ-а био је Горан Радман.

Иако је ХРТ у свом образложењу навео како је као јавни сервис свјестан важности положаја Хрвата у Босни и Херцеговини те да ће и даље особиту пажњу посвећивати тим питањима, а гледатељи ХРТ-а како у Републици Хрватској тако и у БиХ због ове одлуке ни на који начин неће бити ускраћени у програмским садржајима, у пракси се догодило супротно. Јер гашење два дописништва се евидентно негативно одразило на информираност хрватске јавности о збивањима у БиХ, али је довело и до тужбе запосленика против ХРТ-а.

Иди назад