• Град Мостар
  • Почетна
  • Главна савјетница Комадина на конференцији 'Технологија и уградња отвора'

Главна савјетница Комадина на конференцији 'Технологија и уградња отвора'

Четврта међународна знанствено-стручна конференције "Сфера 2017: Технологија и уградња отвора" почела је данас у Мостару, а организирали су је Маркетиншко издавачка агенција СФЕРА д.о.о. Мостар у сарадњи с Грађевинским факултетом Универзитета "Џемал Биједић" те Архитектонским факултетом Свеучилишта у Загребу, а уз потпору Федералног министарства просторног уређења, Федералног министарства образовања и знаности, Асоцијације архитеката у БиХ те Вањскотрговинске коморе БиХ.

На Конференцији ће се преиспитивати знанствена, односно технолошка достигнућа и професионална опређељења у контексту производње, примјене и обликовања архитектонских или грађевинских отвора.

Циљ дискусије је размјена знања и искуства у различитим областима инжењерства, као и отварање могућности успостављања међународне и домаће сарадње, речено је на отварању Конференције.

Предсједник Владе Херцеговачко-неретванског[нбсп]кантона (ХНК) Невенко Херцег у свом је поздравном говору нагласио неупитну опредијељеност Владе ХНК-а ка енергетској ефикасности.

- Влади, као доноситељу одлука, од изнимнога су значаја теме одрживе градње која одговара духу и карактеру амбијента у којем се налазимо, али исто тако, у интересу нам је да интензивирамо потицаје за енергетске[нбсп]ефикасности у зградама - казао је Херцег.

Главна савјетница Града Мостар Радмила Комдина изразила је задовољство што се Конференција одржава у Мостару и што је окупила еминентне, како домаће, тако и иностране стручњаке.

Такођер је похвалила организаторе што су анимирали ширу знанствену заједницу како би се на овом скупу представила знанствена, технолошка и професионална достигнућа у обликовању и уградњи грађевинских отвора те представила најновија достигнућа у савременим технолошким производима.

- Показат ћемо колико је енергетска ефикасност у свим својим облицима битна и колико је у складу с бх. традицијом и колико можемо напредовати управо потичући циркуларну економију, бх. произвођаче и пројектанте и све оно што се нуди овђе да данашњи студенти уче да буду што бољи у струци, било у БиХ или иноземству - изјавила је Маја Поповац Росо с Грађевинског факултета Универзитета "Џемал Биједић" у Мостару.

Директорица агенције Сфера Наида Мемић није крила задовољство што и на овогодишњем издању Конференције има старих, али и нових спонзора, који су дали значај и допринос организацији, посебно истакнувши компанију Феал.

Конференција "Сфера 2017: Технологија и уградња отвора" састоји се из два дијела – презентације знанствених и стручних радова у првом дијелу, док ће у другом дијелу бити презентиране савремене технологије и производи у домени производње и дизајна прозора и врата.

Теме које ће бити обрађене на конференцију су достигнућа и иновације у производњи отвора, затим савремени начин уградње и монтаже, вентилирајуће и стаклене фасаде, рециклирани материјали, одржива градња, обновљиви извори енергије, енергетска ефикасност, легислатива и прописи могућност извоза и међународна сарадња, као и искуства и практични савјети.

Партнери и излагачи конференције су: Профине, Стаклорад, Термоглас, Павковић Панели, Рехау, Велуџ, Века, Иноутиц, Залмо, Сика, Еуро-Роал, Ллумар те компанија МЕН.

Иди назад