Градилиште Спортско-културног центра у Мостару

Др. Невенко Херцег, предсједник Владе Херцеговачко-неретванског кантона, Љубо Бешлић, градоначелник Града Мостара, Шериф Шпаго, предсједајући Скупштине ХНК и Един Мушић, предсједајући Представничког дома Парламента Ф БиХ посјетили су данас градилиште Спортско-културног центра у Мостару.

-Можемо рећи грађанима да ће овај пројект бити завршен у сљедећих неколико година. Млади људи желе имати боље увјете и желе да се представљају свијету и вјерујем да ће овај пројект допринијети великог популаризацији овог града, да ће допринијети бољој промоцији Мостара-изјавио је градоначелник Бешлић приликом обиласка СКЦ у Мостару, те додао како изградња дворане није могућа без кредитних задужења, а да је у њену изградњу досад уложено осам милијона еура. Бешлић је истакнуо како ће ова спортска дворана бити објект на понос града, те како ће пружити могућност да се у њему одржавају спортска натјецања. Градоначелник је рекао како ће се објект градити по новим стандардима. Модерном изградњом допринијети ће се разним уштедама. Наиме, кровна конструкција је дизајнирана тако да ће се користити и електрична енергија с крова, а испод дворане бит ће 700 паркинг мјеста.

-Капацитет објекта ће бити између 4.000 и 4.500 сједећих мјеста за рукомет, а за кошарку 6.000. Мислим да је то за овај град сасвим довољно. То је био и став Развојне банке и стручњака који су радили на овом пројекту- рекао је Бешлић. Предсједавајући Скупштине ХНК-а Шериф Шпаго је рекао како ће Скупштина ХНК-а бити жирант за изградњу дворане.

Скупштина ХНК-а одобрава кредитно задужење уз клаузулу да ће кредит враћат Град Мостар. Скупштина треба бити жирант зато што Град нема формирано Градско вијеће'', објаснио је Шпаго.

Предсједавајући Представничког дома Парламента Федерације БиХ Един Мушић је рекао је спортска дворана потребна и Мостару и Херцеговини. По његовом мишљењу мостарски спорташи су је засигурно заслужили.

„Мостар је град који има више од стотину спортских клубова и[нбсп]хиљаде младих, изнимно талентираних спорташа који остварују запажене резултате, а немају квалитетне увјете за тренирање. Стога смо, препознајући значај пројекта изградње спортске дворане и свјесни стања у Граду Мостару, односно чињенице како немамо Градско вијеће, одлучили као јамац суђеловати у преговорима око осигурања кредитних средстава за наставак радова“, казао је предсједник Херцег.

Након посјета градилишту спортске дворане, обишли су и зграду старе опћине познатију као НАМА, гђе се, на истом принципу као код изградње спортске дворане, Влада укључила у осигуравање средстава како би изградњом поџемне гараже био ријешен изражени проблем недостатка паркиралишних мјеста.

„Свједоци смо како Град Мостар као административно,[нбсп]привредно и културно сједиште ХНК има изражен проблем непостојања довољног броја паркиралишних мјеста, посебно у дијелу који гравитира Старом граду, гђе проблем с паркирањем имају и грађани и туристи. Стога је Влада, као и код шпортске дворане, одлучила подупријети Град Мостар. За оба пројекта именоват ћемо заједничко повјеренство за вођење преговора за осигурање кредитних средстава с Развојном банком Вијећа Европе“, изјавио је предсједник Херцег.

На новинарски упит, говорио је и о купњи зграде Хотела „Еро“ коју је Влада купила за потребе смјештаја[нбсп]кантоналних органа и тијела управе.

„Купњом Хотела, Влада је остварила један од приоритетних циљева, а то је смјештај свих[нбсп]кантоналних органа и тијела управе на једној адреси. Такођер, олакшат ћемо интерно комуницирање унутар[нбсп]кантоналне управе, те осигурати њезино јединство како би она била што учинковитија и доступнија грађанима. Поред тога, заједничким смјештајем осигурат ћемо значајне уштеде јавног новца јер се на име трошкова смјештаја[нбсп]кантоналних институција тренутачно издваја 1,2 милијона КМ на годишњој разини“, казао је предсједник Херцег.

Иди назад