Градоначелник Бешлић на „Дану Индије“

У Хрватском дому "Херцег Стјепан Косача" у Мостару данас је уз пригодан програм обиљежен "Дан Индије", у склопу којег је уприличено предавање[нбсп]амбасадора Индије у БиХ Рахула Цххабраа на тему "Односи Индије и Босне и Херцеговине у глобалном свијету", те концерт класичне индијске глазбе.

Амбасадор[нбсп]Индије Цххабра у изјави новинарима казао је како се данас слави Дан Индије те како ће представит културу, глазбу, плес и покушати представити Индију у овоме дијелу свијета.

- Представит ће се[нбсп]историју индијске умјетност, објаснит ћемо како се развијала током времена и од чека се састоји савремена индијска култура. Бит ће ријеч и о економији, како се Индија економски развила, како је све више дио међународне сцене, како се свијет мијења и како се Индија томе прилагођава - рекао је индијски амбасадор.

Додао је како је БиХ европска, мултикултурална, демократска земља као и Индија.

- Овђе се осјећамо као код куће. Различите језике, религије, културе и све што имамо желимо показати људима у БиХ, а надамо се како ће посјетитељи барем мало уживати у свему томе – казао је Цххабра.

Градоначелник Мостара Љубо Бешлић казао је како је "Дан Индије" у Мостару већ постао традиција те како се кроз културне манифестације користи прилика за упознавање с културом индијскога народа.

- Упознавање је једна важна страна свих добрих односа, поштујући једни друге можемо градити боље односе - казао је Бешлић, који је честитао 70. обљетницу индијске независности, у нади да ће сарадња БиХ и Индије бити све боља.

Проректорица за међународну сурадњу Свеучилишта у Мостару Сања Бијакшић у изјави за медије рекла је како се данашња манифестација организира у поводу 70. година независности Индије, изразивши при томе задовољство што је Мостар домаћин овакве манифестације на којој ће се представити култура и покушати приближити односи који владају у Индији.

Иди назад