• Град Мостар
  • Почетна
  • Градоначелник Бешлић на свечаној академији у поводу 25. обљетнице оснивања ХВО-а

Градоначелник Бешлић на свечаној академији у поводу 25. обљетнице оснивања ХВО-а

У поводу обиљежавања 25. јубиларне обљетнице[нбсп]оснивања Хрватскога вијећа обране (ХВО) у суботу је у Мостару одржана свечана академија с које су Хрвати из БиХ и Републике Хрватске позвани на заједништво и јединство те на очување истине о праведном и ослободилачком Домовинском рату.

У свом обраћању присутнима, хрватски члан Предсједништва БиХ Драган Човић казао је како је ХВО[нбсп]основан да би Хрвати одбранили и очували свој дом и своју домовину.

- То увијек говоримо с поносом. Прије свега због оних који су дали своје животе, оних који су дали дијелове свога тијела и имали одлучности и дрскости, те без имало страха узели крижеве па их носили кроз вријеме рата, а и данас у вријеме овог несавршеног мира којег баштинимо 22. године... Бојим се да смо лагано почели заборављати која је жртва дана да бисмо ми данас били овђе и да би хрватски народ у БиХ врло јасно могао рећи да је конститутиван и да жели уредити БиХ по мјери човјека. Све то данас не бисмо могли да није било ХВО-а – истакнуо је Човић.

Додао је како би, да није било ХВО-а и оних који су бранили хрватски народ, било јако пуно Уборака, Грабовица, Трусина, Стипића ливада, логора у Јабланици и Бугојну, Уздола...

- Уз огромну жртву која се дала изборила се слобода - казао је хрватски члан Предсједништва БиХ, поручивши како ће у БиХ бити хрватског народа, и то једнакоправног и уздигнуте главе.

- Само нас је 15,5 посто у БиХ. Мало, али вјерујте довољно. (...) Сви заједно требамо послати поруку да живимо овђе, да је овђе наш дом и наш народ који до краја мора бити равноправан с друга два народа – устврдио је те подвукао како Хрвати желе БиХ повести у ЕУ и НАТО савез.

- Не сумњајте да ћемо до краја ове године имати кандидацијски статус у ЕУ и кренути с МАП-ом, јер нама другог пута нема – нагласио је.

Човић је говорио и о пођели унутар хрватског народа, позвавши све на заједништво и јединство.

- И ових су дана, када се у Сарајеву изреком сваки дан говори како ће бошњачка љевица бирати Хрвате у БиХ, а бошњачка десница Бошњаке и наравно себи по мјери уредити БиХ, опет убацили међу нас довољно клица како би нас подијели – казао је, нагласивши притом како су Хрвати иза сваке 'алијансе' и 'платформе' остали сиромашнији и немоћнији.

- Но остали су политички народ и зато и с правом говорим: 'Бит ће хрватског народа овђе у БиХ'... Будемо ли појединачни, ми смо само кап у таласу. Колико год та кап била блистава и на овом мостарском сунцу, лако се крпом обрише и нестат ће. Морамо бити збијених редова и врло јасно послати поруку да нас има – устврдио је Човић .

Присјетио се и свих опружених припадника ХВО-а и оних којима се суди.

- Сигуран сам да је ово вјеројатно проломна година јер ће до краја ове године наша шесторка у Хаагу, која није водила свој рат што год тко мислио и говорио о томе, добити и другоступањских пресуду - казало је додавши како је увјерен да ће она бити изречена супротно оној првоступањској

Поновио је и како је крајње вријеме да се кроз законодавства БиХ и Хрватске трајно ријеши питање хрватских бранитеља.

- Ми ћемо ових дана у парламентарну процедуру кроз сустав Хрватског народног сабора у БиХ, послати измјене закона и неки од њих ће бити они који се односе на бранитељску популацију. Тиме ћемо осигурати минимум институционалних основа за једнакоправност хрватског народа у БиХ – нагласио је.

- Без устројавања ХВО- а и заједништва које нас је тада водило у вријеме Домовинског рата, опстанак хрватског народа засигурно би био доведен у питање – казао је министар хрватских бранитеља Томо Медвед.

Нагласио је како ће као министар хрватских бранитеља, учинити све да би се стечена права припадника ХВО-а и чланова обитељи погинулих, несталих и умрлих хрватских бранитеља препознала у јединственом закону о хрватских бранитељима и страдалницима Домовинског рата.

- Ми ћемо својим организираним приступом, добром координацијом и међуресорном сарадњом свих служби у Хрватској, посебну позорност посветити очувању истине о праведном, легитимном и ослободилачком Домовинском рату. Посебно како бисмо помогли у заштити и обрани осумњичених бранитеља од оних који данас покушавају измијенити новију хрватску повијест и прогонити ратне јунаке из реда хрватског народа – нагласио је хрватски министар.

Генерал Станко Сопта такођер је казао како су Хрвати на овим просторима опстали захваљујући управо ХВО-у.

- У његову су структуру уткани животи преко 7 500 погинулих бојовника, од којих су многи били млађи од 25 година – устврдио је.

Свечаној академији претходила је миса, затим полагање вијенаца и паљење свијећа за све погинуле хрватске бранитеље, те мимоход с ратним стјеговима.

Обиљежавање 25. обљетнице ХВО- а одржано је у организацији Хрватског народног сабора БиХ и Ођела за бранитеље ХВО-а и Домовински рат под покровитељством хрватскога члана Предсједништва БиХ Драгана Човића. Уз бројне госте и узванике академији је био назочан и градоначелник Мостара Љубо Бешлић. /ФЕНА/

Иди назад