• Град Мостар
  • Почетна
  • Градоначелник Бешлић најавио крај радова на колекторима до јуна 2018. године

Градоначелник Бешлић најавио крај радова на колекторима до јуна 2018. године

Због кашњења радова на изградњи колектора и прочистача отпадних вода у Мостару у Градској вијећници у понеђељак је одржан састанак којем су[нбсп]присуствовали представници институција и твртки укључених у реализацију тог изнимно захтјевног инфраструктурног пројекта.

По ријечима мостарског градоначелника Љубе Бешлића, радови на микротунелирању на лијевообалном колектору започет ће најкасније до 7.[нбсп]децембра 2017. године.

Радове ће изводити њемачка твртка Лудњиг Пфеиффер Хоцх-унд Тиефбау ГмбХ & Цо. КГ из Кассела, а вриједност радова је 10,6 милијона марака.

На састанку је закључено да се до 7.[нбсп]децембра направити и нови динамички план, по којему би радови морали завршити до краја[нбсп]јуна 2018. године, казао је градоначелник Бешлић за Фену.

Устврдио је како ће се вјеројатно морати продужити уговор с грчком твртком Ацтор, која изводи радове на изградњи прочистача, а до 7.[нбсп]децембра требао би се знати и тачан датум њиховог пуштања у рад за што ће, по Бешлићевим ријечима, бити потребно осигурат средства с градске,[нбсп]кантоналне и федералног нивоа.

Разговарало се и о проблему поврата ПДВ-а и двоструког опорезивања извођача радова.

- Активно ћемо се укључит у рјешавање питања поврата ПДВ-а грчкој твртки Ацтор, а Свјетска банка, која је носитељ уговора с Ацтором, такођер ће се укључит и по питању продуљивања уговора с том грчком твртком - казао је градоначелник.

Данашњем састанку, поред градоначелника Бешлића,[нбсп]присуствовали су предсједник Владе ХНК-а Невенко Херцег, предсједавајући Представничког дома Парламента ФБиХ Един Мушић, представници Европске комисије, Свјетске банке, ПИТ тима за проведбу пројекта изградње прочистача отпадних вода, федералног и[нбсп]кантоналног министарства пољопривреде, водопривреде и шумарства, Агенције за водно подручје слива Јадранског мора те представници извођача радова.

Вриједност пројекта изградње главног канализацијског колектора и прочистача отпадних вода износи око 23 милијона марака, а радови на изградњи започели су 2015. године.

(ФЕНА) Р.Г.

 

Иди назад