• Град Мостар
  • Почетна
  • 14. обљетница завршетка обнове Старога моста и уписа Мостара на УНЕСЦО листу заштићене свјетске културне баштине

14. обљетница завршетка обнове Старога моста и уписа Мостара на УНЕСЦО листу заштићене свјетске културне баштине

Поводом обиљежавања Европске године културне баштине те 14. обљетнице завршетка обнове Старога моста и уписа Мостара на УНЕСЦО листу заштићене свјетске културне баштине организирамо конференцију за новинаре која ће се одржати

у четвртак, 19. 7. 2018. године, у Градској вијећници с почетком у 10 сати.

Новинарима ће се обратити градоначелник Љубо Бешлић те чланови Тима "Мостар ЕПК 2024" и Форума 2024 Сенада Демировић Хабибија и Далибор Николић. Модератор је Мустафа Алендар.

Обиљежавање ових важних обљетница одржат ће се у оквиру Феномена (ФЕстивала НОве Мостарске ЕНергије) под мотом "Гђе прошлост сусреће будућност"[нбсп]наступом[нбсп]Симфонијског оркестра Мостар и Младена Војчића Тифе, на платоу испод Старог моста 22. 7. 2018. Овај концерт је поклон Града Мостара свим грађанима и улаз је бесплатан.

Дневни програм обиљежавања Европске године културне баштине реализирамо с нашим младим суграђанима, и у сарадњи с ЕУ инфо центром у БиХ, кроз бесплатну умјетничку радионицу под називом "Насљеђе – простор слободе". Радионица, чија је координаторица архитектица Сенада Демировић Хабибија, конципирана је на начин да допушта сваком појединцу изразити схваћање, доживљај и осјећај о томе што за њега представља културна баштина, а реализират ће се кроз три паралелна програма:

Ликовни: Лигхт мотив радионице „Стари мост“ обрађен графичким и сликарским техникама према избору водитеља радионице академског кипара Далибора Николића

Драмско-књижевни: Књижевни дио који обухваћа читање и тумачење пјесме „Емина“[нбсп]Алексе Шантића[нбсп](водитељ професор и књижевник Мирко Божић) и драмски дио који се односи на интерпретацију и контекстуализацију прочитаног текста у садашњем времену кроз интеракцију водитеља радионице и ђеце (водитељица драмска педагогиња[нбсп]Адела Лерић)

Занатски: Израда традиционалног сервиса за кафу – украшавање орнаментом техником гравирања (водитељ радионице у име Удружења ЗанАРТ Един Пандур).

--
Mostar 2024

Grad kandidat za Europsku prijestolnicu kulture 2024. godine

Grad kandidat za Evropsku prijestonicu kulture 2024. godine

Град кандидат за Европску пријестоницу културе 2024. године

European Capital of Culture Candidate City 2024

 

E: info@mostar2024.ba

I: www.mostar2024.ba

FB: www.facebook.com/mostar2024

 

Иди назад