Изборна кампања службено почиње данас

Сукладно Упутству о роковима и редослиједу изборних активности за Локалне изборе 2020. у Граду Мостару, који ће се одржати у недјељу, 20. децембра, изборна кампања службено почиње данас и траје до 19. децембра до 7:00 сати када почиње изборна шутња.Према одредбама Изборног закона БиХ, предизборна кампања дефинисана је као раздобље у којем политички субјекти информирају гласаче и јавност о свом програму и кандидатима на начин прописан законом.Политичке странке, коалиције, листе независних кандидата и независни кандидати имају право водити предизборну кампању у мирном окружењу; организирати и одржавати јавне скупове на којима могу слободно изразити своје ставове како би стекли подршку бирача те штампали и дистрибуисали плакате, плакате и друге материјале повезане с предизборном кампањом.Према СИП-у, надлежне градске власти дужне су осигурати једнак третман политичких странака, коалиција, листа независних кандидата и независних кандидата цертифицираних за судјеловање на изборима у својим захтјевима за кориштење јавних мјеста и јавних објеката у сврхе кампање, укључујући скупове. , приказ огласа, плаката, плаката и другог сличног материјала.Политичким субјектима забрањено је уклањање, покривање, оштећивање или мијењање штампаних огласа, плаката, плаката или другог материјала који се користи у сврху предизборне кампање;[нбсп]вођење кампања на начин који крши родну равноправност и постављање штампаних, писаних или било којих других материјала повезаних с предизборном кампањом унутар или на зградама у којима се налазе власти на свим разинама, јавним подузећима, јавним институцијама и локалним заједницама , као и на вјерским објектима, јавним цестама и јавним површинама, односно допуштено је само на оним мјестима предвиђеним за рекламне плоче и рекламе.Такођер, забрањено је ношење и излагање оружја на политичким скуповима, бирачким мјестима и њиховој околини;[нбсп]ометати окупљања дугих политичких субјеката, као и потицати друге на такве активности;[нбсп]спријечити новинаре да раде свој посао у складу с правилима струке и изборним правилима, те лажно представљање у име било којег политичког субјекта.
Једна од законских забрана на коју Централна изборна комисија БиХ скреће посебну пажњу је употреба језика који некога може довести или потакнути на насиље или ширење мржње.
Централна изборна комисија БиХ позвало је политичке странке, кандидате и присташе политичких странака, коалиција, као и независне кандидате и њихове присташе те запосленике или на било који други начин ангажиране у изборној администрацији да се суздрже од изјава које подижу тензије и воде поштену предизборну кампању.

Представници медија и гласачи такођер су позвани да дају свој допринос како би се кампања и цјелокупни изборни процес у Граду Мостару одвијали у демократском окружењу, рекао је ЦИК.

Сарајево, 20.децембар (ФЕНА)

Иди назад