• Град Мостар
  • Почетна
  • Комадина на Међународној конференцији "Обнова мостова унутар европских градова“

Комадина на Међународној конференцији "Обнова мостова унутар европских градова“

Међународна конференција под називом "Обнова мостова унутар европских градова: грађанско судјеловање против друштвено-просторне стигматизације и граница'' започела је јучер у Мостару у амфитеатру Хрватског дома Херцег Стјепан Косача.

У име Града Мостара и градоначелника Љубе Бешлића присутнима се обратила Радмила Комадина, главна савјетница Града Мостара која је поздравила судионике конференције те изразила задовољство што се одржава у Мостару, јер, како је нагласила „наш град осим што у свом имену носи ту ријеч МОСТ и по много чему може бити примјер повезивања и спајања“.

-Мостар као истински вишенационални град у БиХ, град који његује и поштује различитост с поносом може бити домаћин једног оваквог догађаја. Град Мостар кандидирао се за и Европску пријестолницу културе 2024. године и на тај начин послали смо поруку сурадње, укључивања и показати што је то што можемо научити од Европе и што Европа може научити од Мостара- казала је она те истакнула чињеницу како је управо Европска пријестолница културе иницијатива Европске уније покренута с циљем истицања богатства и разноликости умјетничкога развоја европских градова, као и заједничких културних аспеката Европе како би придонијела зближавању европских народа и њиховом међусобном разумијевању.

На крају је пожељела да конференцији протекне у том духу, духу једног приближавања и разумијевања, а не одвојености и конфликта.

Иначе, овај међународни догађај дио је пројекта УРГЕНТ: Урбан Ре-Генератион: Еуропеан Нетњорк оф Тоњнс (Урбана Ре-Генерација: Европска мрежа градова), суфинанцираног кроз ЕУ програм Европа за грађане. Конференција је дио ширег дводневног међународног догађаја који се у Мостару одржава 28. и 29. новембра. Пројект Ургент има за циљ рјешавање растућег страха од имиграција и превладавање с њим повезаних стереотипа који хране евроскептицизам и подривају крхку европску кохезију.

Намјера пројекта је да се створи простор расправе и заједничког учења међу грађанима из различитих социо-културних средина и из различитих земаља Европе, потицање активног грађанства и су креирања политика и услуга у локалним друштвима, посебно за грађане који су често искључени из процеса доношења одлука, повећање капацитета локалних институција – да буду у улози ''мултипликатора'' у својим заједницама у циљу укључења ширег спектра интересних група, те да се пружи нови потицај за процес проширења ЕУ, доприносећи успостављању дуготрајне тематске мреже градова који су јако активни и привржени као кључни играчи у Европи. Организатор догађаја је Агенција локалне демократије Мостар.

ПР ГМ

Иди назад