Конференција радне скупине за Западни Балкан европског одбора регија

Конференција радне скупине за Западни Балкан европског одбора регија одржана је данас у Мостару. У уводном излагању у име домаћина обратио се проф.др. Невенко Херцег, предсједник Владе Хереговачко-неретванског кантона који је истакнуо важност тема о којима се расправља, а то су односи БиХ и Европске уније и како ЕУ може помоћи у рјешавању питања одржавања локалних избора у Мостару, а који су, нагласио је , од судбинског значаја за тај град који је административно, политичко, господарско, знанствено и свако друго средиште Херцеговачко-неретванског кантона.
-И не само за овај град! Рекао бих како је питање мостарских избора можда и кључна прекретница –[нбсп] стратешка петља на босанскохерцеговачкому путу према европским интеграцијама.
Из тих разлога Влада Херцеговачко-неретванског кантона исказала је особит интерес за домаћинство овом скупу-казао је Херцег у поздравном обраћању судионицима Конференције Радне скупине за подручје Западног Балкана при[нбсп] Европском одбору регија.
Франз Сцхаусбергер, предсједајући Радне скупине изразио је задовољство што се Конференција одржава у Мостару изразивши наду како ће и овај сусрет помоћи да се, кроз разговор најодговорнијих људи града и државе, постигне консензус око проведбе избора у градуМостару. Указао је, такођер, на недавно усвојене Одлуке Европског вијећа које је још једном исказало пуну потпору преданости Босне и Херцеговине на њезину путу ка Еуропској унији. Подсјетио је како је Вијеће поново позвало изабране дужноснике да, без одлагања, наставе разговоре о успостави власти у Босни и Херцеговини, јер то је то у интересу свих грађана.
Нј. Е. Јоханн Саттлер, посебни представник ЕУ у БиХ[нбсп] подсјетио како је Босна и Херцеговина прије четири године подношењем апликације за чланство у Европској унији и сљедећим кораком, одговором на око 4000 питања, исказала спремност радити на тому да постане чланом велике европске обитељи.
Нагласио је како је пред БиХ тежак и напоран посао на том путу, а сљедећи врло битан корак је формирање власти.
Такођер је истакнуо како ће на питањима унапређења[нбсп] изборног процеса, заједно с надлежним домаћим институцијама, његов Уред предано радити.
У свом обраћању указао је на врло озбиљне проблеме одласка младих људи и ниску стопу наталитета с којима се Босна и Херцеговина суочава. Стога[нбсп] је позвао све укључене дионике[нбсп] да заједно раде како би се ситуација преокренула у позитивном правцу и свим грађанима Босне и Херцеговине вратила вјера у будућност земље и[нбсп] живота у њој.
Вјекослав Чамбер, директор Уреда за еуропске интеграције Владе Федерације БиХ подсјетио је на кораке које је Босна и Херцеговина подузела на путу ка ЕУ као и на задаће које пред њом стоје. Осврнуо се и на чињеницу да је Босна и Херцеговина успјешно одговорила на упитник Европске комисије те добила Мишљење и препоруке о реформама које је нужно учинити на даљем еуропском путу.
У расправи о овим темама Никола Доброславић, жупан Дубровачко – неретванске жупаније, нагласио је добросусједске односе[нбсп][нбсп] и исказао спремност за наставак добре сурадње. Указао је на потребу да се у државама као што је Босна и Херцеговина мора осигурати право конструктивним народима да бирају и буду бирани. Такођер, нагласио је како се регионалној и локалној самоуправи треба омогућити снажније укључивање у поступак испуњавања критерија за приступање у ЕУ.
Матија Посавец, жупан Међимурске жупаније поздравио је идеју да се овакви и слични састанци одржавају на терену како би се на лицу мјеста могли упознати с потешкоћама с којима се локална заједница сусреће. Своје кратке осврте на теме о којима се разговарало дали су и чланови Одбора: Павел Бранда и Јеан-Францоис Барниер.
Вјерујемо да само сарадњом и уз нужне компромисе, можемо осигурати све оне вриједности које нас воде постављеном циљу – стварању државе једнакоправних народа и грађана, снажнога господарства и задовољних људи, друштва у којему владају односи засновани на повјерењу и разумијевању, правној сигурности и вјеродостојној власти“, казао је др. сц. Невенко Херцег, предсједник Владе Херцеговачко-неретванске жупаније у изјави за медије након одржане Конференције Радне скупине за подручје Западног Балкана при[нбсп] Еуропском одбору регија која је данас одржана у Мостару.
Осврћући се на тему Конференције - Како ЕУ може помоћи у рјешавању питања одржавања локалних избора у Мостару, предсједник Херцег је казао како као први човјек жупанијске извршне власти,[нбсп] користи сваку па и ову пригоду да пошаљемјасну поруку како политика сукоба, самовоље и блокада није пут који подржавамо и како су разговор, снага аргумената и консензус путови који нуде излаз и сваке, па и наизглед немогуће ситуације.
„На тим смо основама приступили и разговорима о устројству жупанијске власти, а држим како нема ваљана разлога због којега и Мостар коначно не би доживио помак с точке на којој је запео. Принципи који морају бити водиљом тог процеса, јесу принципи здравога разума – једнакоправност, владавина права и Закона!
Грађани Мостара заслужују и морају имати могућност ''бирати и бити бирани'', али и имати функционалну градску власт и стабилно животно, радно и сигурносно окружје!
Грађани Мостара заслужују имати град који не стагнира, него управо супротно - град који се развија, отвара могућности, привлачи визионаре и улагаче, град који расте и нуди будућност!
Сви заједно, а дубоко вјерујем и уз помоћ наших пријатеља из ЕУ, дужни смо грађанима Мостара осигурати баштињење темељних демократских права и обичаја. Као човјек и политичар, том[нбсп] циљу[нбсп] остајем предан до краја“, казао је предсједник Херцег.
''Мостар је био и остао политичко, културно и господарско средиште Херцеговине, једини мултиетнички град, посебице битан за Хрвате, будући да су све институције на хрватском језику смјештене управо овдје.
Да би побољшали увјете живљења у Граду Мостару морају се испоштовати обвезујуће Одлуке Уставног суда , што значи да Парламент мора журно радити на провођењу наложеног од стране Суда.
Уколико се ситуација настави на овај начин одвијати све институције Босне и Херцеговине заједно с представницима Еуропске Уније и Међународне заједнице морају учинити све да се Одлуке обвезујуће и поштују и једино такав приступ ће пружити Мостару и његовим грађанима оно што свака земља која живи у духу демокрације има, а то значи да Закон треба једнако вриједити за све у јединицама локалне самоуправе једне државе и то је једини исправан пут да се нормализира стање.
Од посљедњег рата већ је прошло 25 година и мислим да су стекли се увјети да Мостар постане уређен град као и све јединице локалне самоуправе у БиХ.
Желим вјеровати да ће и данашња конференција и сви представници еуропског одбора регија и локалних заједница односно његови чланови задужених за подручје Западног Балкана на темељу вођених дискусија помоћи у изналажењу правог пута за Град Мостар.
Мостару и његовим грађанима требају избори! Босна и Херцеговине треба охрабрење и подршку како да се дође до избора. Стога позивам све у БиХ да са своје стране учинимо што можемо да се то брзо догоди. То је за добробит свих како за будућност Босне и Херцеговине тако и града Мостара'', казао је Лјубо Бешлић, градоначелник Града Мостара.
О изборима у Мостару говорили су и: Барбара Тоце, замјеница предсједника Конгреса локалних и регионалних власти, Леен Вербее, предсједајући Одбора за мониторинг Конгреса, Дамир Хаџић, правни савјетник у Изасланству Еуропске уније у БиХ и Ирма Баралија, професорица филозофије и социологије.
[нбсп]

Иди назад