Међународни фестивал комедије “Мостарска лиска”

Овогодишњи 14. Међународни фестивал комедије “Мостарска лиска” одржат ће се од 22. до 29. 4. 2017. у организацији Народног позоришта у Мостару. У програму је укупно осам представа најбоље продукције комедиографског жанра, које је селектор уврстио у програм “Мостарске лиске” од рекордних 45 представа пристиглих на јавни позив. Реализацију фестивала помогла је Аддико Банк, генерални спонзор Фестивала..

На фестивал у Мостар долазе представе из Србије, Хрватске, БиХ и Словеније: седам у конкуренцији и једна посљедњег дана фестивала у част награђених. Визуални идентитет фестивала и ове године красе традиционални симболи “Мостарске лиске”: птица лиска и Стари мост. Ове године, птица лиска, држећи у кљуну комичну маску, бјежи од стилизираног харлекина уз поруку: “Смијехом до слободе”!

Алмир Мујкановић, директор Народног позоришта Мостар: И ове године са изузетним усхићењем очекујемо почетак „Мостарске лиске“, својеврсног заштитног знака Народног позоришта Мостар који за нас на симболичан начин означава и почетак прољећа, почетак једног новог креативног циклуса којим изнова желимо не само евоцирати успомене на дане славе наше куће већ их достићи и превазићи. О самом фестивалу, о томе колико нама и нашој публици, грађанима Мостара значи, сувишно је говорити јер ријетко виђен интерес театара из региона за наступом на фестивалу говори да је наш рад изузетно вреднован у позоришним круговима и изван Босне и Херцеговине.

С обзиром да је због интереса медија и природе организације догађаја већ пуно тога речено у претходном периоду, сматрам важним скренути пажњу на планове за наредне фестивале односно, како ми видимо развој истог. Вјерујемо да „Мостарска лиска“ колико год вјерна својој основној функцији и концепцији, има дужност кохезивно ђеловати на град Мостар. „Лиска“ има капацитет релаксирајуће ђеловати на читаву друштвену ситуацију дајући људима нову дозу пријеко потребног оптимизма. Управо су оптимизам и слобода духовни стубови на којима морамо градити друштво и односе међу људима, те чине лајтмотив читавог фестивала. То можемо постићи још разноврснијим и богатијим програмом који ће се дешавати на разним сценама у граду, отварајући се како публици тако и према врсти садржаја које ћемо приказивати. Ако ишта на организацији фестивала морамо поправити, то је наведена разноврсност сцена и програма на којима ћемо надам се у будућности радити. У свему овоме очекујемо помоћ спонзора од којих ове године нарочито истичемо Аддико банку без чије помоћи би било доста теже организовати фестивал.

Аднан Лугонић, селектор фестивала и умјетнички директор НПМ-а: „Прије свега важно је истакнути да смо врло поносни и задовољни што је на адресу Народног позоришта у Мостару стигло рекордних 45 пријава на Фестивал Мостарска лиска из свих земаља региона. То је потврда да је током протеклих година Народно позориште Мостар успјело да, и поред свих потешкоћа, направи један респектабилан фестивал на чији позив се одазивају најзначајнији театри региона. Ове године у такмичрском програму ће бити одиграно 7 представа које својим квалитетом доказују да комедија као жанр захтијева озбиљан, професионалан и промишљен приступ у раду и да свакако то нису представе које, условно речено, подилазе публици с циљем да јој понуде лаку забаву.“

О Фестивалу

Службено пиће фестивала је Сенсатион!, покровитељи Град Мостар и Федерално министарство културе и спорта, а медијски покровитељи Дневни лист, Бљесак.инфо, Цитy ТВ и ЛЕД Медиа. Све представе почињу у 20 сати у Народном позоришту Мостар. Улазнице су у продаји по сљедећим цијенама: 10 КМ цијена једне улазнице за представу, а цијена пакета улазница (за свих осам представа фестивала) је 50 КМ. Продаја улазница се врши на благајни НПМ-а сваким радним даном од 9 до 14 сати, а резервације на број 036/ 550 – 128,

маил: маркетинг@нпм.ба и поруком у инбоџ на ФБ страници Народног позоришта Мостар.

ЖИРИ

О најбољим представа одлучује стручни жири: Адемир Кеновић (предсједник), Ведрана Сексан и Елмир Јукић. И жири медија одлучује о најбољој представи по њховом избору, а раде у саставу Маја Бегташагић (предсједница), Кристина Љевак и Ријад Дуркић. У жирију публике су Нада Далипагић (предсједница), Катица Омановић и Илда Керо.

НАГРАДЕ

Награде Фестивала дођељује Стручни жири, и то: Велику лиску - Гранд Приџ Фестивала, награда за најбољу представу у цјелини; Велика лиска – награда за најбољег глумца Фестивала; Велика лиска – награда за најбољу глумицу Фестивала; Велика лиска/плакета Ахмет Обрадовић – награда за најбољу режију; Мала лиска – награда за најбољег глумца или глумицу вечери. Жири медија и жири публике дођељује награду за најбољу представу.

ПРОГРАМ:
•“ГОСПОЂА МИНИСТАРКА”, Босанско народно позориште Зеница (субота, 22. 04.),
•“МАЛО БЛАГО”, Градско позориште Јазавац, Бања Лука (неђеља, 23. 04. 2017.);
•“ЈЕДАН СЛУГА, ДВА ГОСПОДАРА”, Сатиричко казалиште Керемпух, Загреб (понеђељак, 24. 04. 2017.),
•“ЗБУЊОЗА” / Перплеџ, ПлаyДрама и Градско казалиште младих Сплит (уторак, 25. 04. 2017.);
•“ДЕМОКРАЦИЈА” Зијаха А. Соколовића, ТхеАрто - Удруга Ријечи / Праве / Представе, Загреб – Yугоарт, Београд (сриједа, 26. 04. 2017.);
•“Буздован”, Комедија о јубави капетана Николе Ивулића, Крушевачко позориште, Крушевац, Србија (четвртак, 27. 04. 2017.);
•“ОДУМИРАЊЕ МЕЂЕДА”, Народно позориште Мостар (петак, 28. 04. 2017.)
•“СТАРИ КЛОВНИ”, Словенско народно гледалишче Нова Горица, Словенија (субота, 29. 04. 2017.), у част награђених.

Иди назад