Мостар обиљежава 15. годишњицу обнове Старог моста

"Гдје прошлост сусреће будућност" назив је манифестације којом ће Град Мостар 18. и 19. јула 2019. године обиљежити 15. годишњицу завршетка обнове Старога моста.
Програм првог дана обиљежавања, који ће се одржати на платоу испод Старог моста, започет ће обраћањима дужносника након чега слиједи концерт Мостар Роцк Сцхоол, Симфонијског оркестра Мостар и пјевача Жељка Бебека. Концерт је поклон Града Мостара свим грађанима и улаз је бесплатан, казали су у уторак организатори на конференцији за новинаре.
- Други дан доноси конференцију "Одрживи туризам и културна баштина" коју Град Мостар организира у сурадњи с УНЕСЦО-ом. Конференција ће окупити експерте УНЕСЦО-а из области културне баштине и туризма, а своје праксе из те области презентират ће и представници УНЕСЦО градова из сусједних земаља, и то Сплита, Дубровника и Котора - казала је Санела Ћорић из Одјела за друштвене дјелатности Града Мостара.
Уиме техничке екипе концерта Мили Тиро из Музичког центра Паваротти Мостар казао је како је један од спецификума тог глазбеног догађаја синтеза класичара и роцк глазбеника, нагласивши како су рокери увијек кокетирали с класиком и црпили инспирацију од класичних складатеља.
- Није то ништа ново, то се у свијету ради већ десетљећима, али на овим просторима не баш често, а у Мостару, колико знам, није се до сада догодило - казао је Тиро, подсјетивши на неке великане попут Дееп Пурплеа, Пинк Флоyда, Металлице и Горана Барета, који су се окушали у таквој врсти пројекта.
Тиро је поручио како ће концерт у Мостару бити јако интересантан и најавио изведбу неких складби које су настале и прославиле се на фестивалу Wоодстоцк, који иначе ове године обиљежава 50. годишњицу.
Најбоље изведбе, по Тириним ријечима, могу се очекивати и од Жељка Бебека - човјека који носи статус легенде. Позвао је јавност да дође испод Старог моста и ужива три сата уз одличну глазбу.
Директорица Симфонијског оркестра Мостар Сњежана Зовко изразила је задовољство сарадњом с мостарском роцк школом казавши како ће концерт бити прекрасна симбиоза.
- С великим гуштом ћемо музицирати. Обећавамо одличан провод. Нема нити једног разлога да било тко тко се нађе у Мостару остане у свом дому - поручила је Зовко.
Подсјећамо, обновљени Стари мост у Мостару отворен је у јулу 2004. године, а успјешност и квалитета реконструкције мостарскога моста и старога града на најбољи начин је оцјењена у јулу 2005. године уписом Мостара на УНЕСЦО листу заштићене свјетске културне баштине.
ПР ГМ

Иди назад