Мостар, Охрид и Дубровник ће заједно развијати своје утрке

У плану је да покушамо побољшати све спортске манифестације ових УНЕСЦО градова и надамо се да ћемо то успјети, изјавио је директор Мостарског полумаратона Фрањо Ловрић
Организатори Мостарског полумаратона, односно скупина од десет тркача из Херцеговине је протеклог викенда суdjеловала на спортској манифестацији у Охриду (Сјеверна Македонија) која спаја атлетске утрке на двије дионице, 5 и 10 километара.
Овим је продужена сурадња организатора двије спортске манифестације у Мостару и Охриду који су од прошле године и градови пријатељи. Наиме, aprila 2018. године су представници Мостара, Котора, Дубровника и Охрида потписали Меморандум о пријатељству којим је предвиђено заједничко аплицирање та четири града према иноземним пројектима и размјена искустава у области културе и спорта.
[нбсп]- Ово је практички прва активност на том плану између градова. Једно од подручја сурадње је промоција спорта, а мислим да наш пројект покрива више точака овог споразума јер наш полумаратон практички отвара туристичку сезону у Мостару. Пробат ћемо ићи к челним људима кроз туристичку заједницу како би ту сурадњу даље побољшавали. У плану је да покушамо побољшати све спортске манифестације ових УНЕСЦО градова и надамо се да ћемо то успјети, каже директор Мостарског полумаратона, доц. др. сц. Фрањо Ловрић.
На трећем издању Мостарског полумаратона 23. marta је суdjеловало и петнаестак тркача из Охрида, као и сами организатори ове утрке, а што је показатељ добрих односа двају градова на спортском пољу.
[нбсп]- Већ двије године смо у контакту с људима из Охрида који организирају ту утрку, провели смо одређено вријеме с њима у Дубровнику код нашег пријатеља Алена Бошковића (организатор Дубровачког полумаратона и некадашњи хрватски ватерполо олимпијац, оп.а.). Након тога смо наставили сурађивати, развијати наше приче и искуства. Хтјели смо наше односе и на овај начин побољшати, појашњава Ловрић.
Утрка у Охриду је имала преко 1.200 натјецатеља на двије дионице, 5 и 10 километара. У склопу ње је суђеловао и тим из БиХ који је представљао и промовирао Мостарски полумаратон: Фрањо Ловрић, Ади Чучак, Иван и Сања Скарамуца, Драган Трбоглав, Вања Крешић, Марија Бакула, Стела Ећимовић, Дражен Филиповић и Ерсан Биједић. Број судионика је свакако још један показатељ прогресије аматерско – рекреативног трчања као спорта који све више људи широм Балкана прихвата као здрави стил живота.
Мостарски полумаратон је за три година постојања доста унаприједио своју манифестацију, а самим тим и анимирао рекреативно трчање у Мостару. Сваке године утрка броји све више судионика, којих је минулог ожујка било из петнаестак различитих земаља, стаза је добила међународни АИМС цертификат, а на све то се наслонио и развој тркачке заједнице која је добила Школу трчања “Санус мотус” те мостарску рекреативну тркачку лигу.

Иди назад