• Град Мостар
  • Почетна
  • Неке од културних догађаја којима би се Мостар и његови становници требали поносити

Неке од културних догађаја којима би се Мостар и његови становници требали поносити

Црне заставе на Народном позоришту Мостар, закључана врата на половично направљеној згради ХНК Мостар, подијељени град са замршеним политичким стањем, град који слабо (или недовољно) улаже у властиту продукцију културе и њезин развој?
Да, истина је, Мостар је све то, или барем у неком сегменту то, али Мостар је и град који итекако има вриједних догађаја. Љето је право вријеме за лаганије теме, оне од којих вас не би требала забољети глава, па ћемо у овом тексту издвојити неке од догађаја којима би се Град Мостар и његови становници требали поносити.
То су догађаји који имају квалитету, нису популистички у класичном смислу те ријечи, а међу њима су филмске ревије, јазз фестивал, блуес фестивал, манифестације… Издвојили смо неке.

 mostarsko_proljece

МОСТАРСКО ПРОЉЕЋЕ
Почиње половицом травња, а завршава се 1. липња. Између тога, организирају се бројни програми. Иако вас неки сигурно неће привући, и, иако је за већину програма улаз слободан, а можда вам је ове године за 'Глембаyеве' улазница била и прескупа, врло је мало могуће да на овој манифестацији нисте пронашли програм за себе, програм који вас занима. Захваљујући овој манифестацији, гледали смо врхунске представе Атељеа 212, слушали и били на одличним концертима, угостили велике умјетнике… Иако за већину програма вриједи 'Колико пара, толико музике', а новца је све мање, надамо се да ћемо идуће године у Мостару поновно осјетити одличне умјетнике.

 mostarska_liska_dl

МОСТАРСКА ЛИСКА
Захваљујући Међународном фестивалу комедије “Мостарска лиска”, унаточ свој муци која притишће овај град и његове становнике, итекако се насмијемо гледајући најбоља комедиографска остварења у БиХ, док за све оне које би организатори жељели угостити из иноземства, новца често не буде. Унаточ свему, “Мостарска лиска” никада није изгубила на атрактивности програма.

 blues_festival_dl

БЛУЕС ФЕСТИВАЛ
Од 22. до 25. српња у Мостару ће се одржати 9. Мостар блуес фестивал. За разлику од пријашњих година, када је ред за улазнице био дебело испред МЦ-а Паваротти (као што је био случај за концерт Горана Барета&Мајки), ове су се године организатори одлучили фестивал премјестити у већи простор: спортски центар Кантаревац. Имена као што су Ана Поповић, Влатко Стефановски и Мирослав Тадић те легендарни Биг Бротхер & Тхе Холдинг Цомпанy јамче врхунско музицирање те континуитет у настојању организатора да сваке године понуди квалитетнији програм. Ове ће се године као увод у фестивал блуес емитирати и свирати практично у цијелом граду.

 calamus_festival_dl

ЦАЛАМУС ЈАЗЗ ФЕСТ
Ове је године по први пут одржан и први “Цаламус Јазз Фест”, који је доказао да Мостар итекако има публику жељну добре глазбе. Захваљујући организаторима Ивицу Големцу, Игору Конштеку и осталим ентузијастима окупљенима око овог пројекта, Мостарци су тијеком три ноћи уживали у врхунској јазз глазби. Наступили су Јазз Еx Темпоре Орцхестра, Самир Фејзић Банд и Блацк Цоффее с Мартином Тхомас, а организатори најављују да је ово тек почетак: сљедеће године очекује нас 2. “Цаламус Јазз Фест” и нова јазз освјежења у врућим мостарским љетним ноћима.

 dani_filma_mostar_dl

ДАНИ ФИЛМА МОСТАР
Када су одржани 1. дани филма Мостар (у организацији Казалишно-филмске удруге 'Октавијан'), била је то вијест која је одјекнула у свим медијима: филмски фестивал у граду без кина! Ова филмска ревија и даље је настављена одржавати се у граду који је још увијек без кина, а кад кино напокон добијемо, Дани филма Мостар одржават ће се у новој мултиплеx дворани. Сваке године кино се обећава, иако немамо кина – имамо филмове. Дани филма Мостар међу најпосјећенијим су догађајима у граду.

 world_music_festival_dl

WОРЛД МУСИЦ ФЕСТИВАЛ
Сваке године у љетно вријеме Мостар је домаћин и Wорлд мусиц фестивала, чије је пето издање управо ових дана отворило своја врата свим заљубљеницима квалитетне глазбе. Овогодишње издање фестивала својом свирком је у Цлубу “Алекса” отворио бенд Бандиста из Турске.

 anale_crteza_dl

АННАЛЕ ЦРТЕЖА БиХ
У Мостару се традиционално сваке године одржава изложба у организацији Удружења ликовних умјетника БиХ и Града Мостара, у склопу програма Мостарског љета: “Аннале цртежа БиХ”. То је једина изложба на којој се додјељује награда за цртеж. Новчани износ награда је симболичан, али је важно, наглашавају организатори, да се његује и развија ова ликовна техника. Ове је године одржано 14. Аннале, а Гранд приx је добила Ива Симчић.

Иди назад