Обиљежен Дан ружичасте врпце

Чланице Удруге "Нови поглед" данас су на Шпањолском тргу у Мостару одржале манифестацију под називом "Нисмо саме-имамо вас" те обиљежиле Дан ружичасте врпце чији је главни циљ упозорити на важност раног откривања рака дојке.
Предсједница удруге Маја Мемић казала је како се овом акцијом жели скренути позорност женама да воде рачуна о свом здрављу и да обављају редовито потребне прегледе те их упознати с чињеницом да је рано откривен карцином дојке у 90 посто случајева изљечив.  
По њезиним ријечима, у задње је вријеме подигнута свијест код жена да чешће иду на прегледе, али да се, нажалост у задње вријеме код све млађих жена јавља карцином.  
"По подацима којима ми располажемо у протеклој је години на подручју Херцеговачко-неретванској жупаније забиљежено 60 новооперираних жена од рака дојки", казала је Мемић, додавши како сматра да је тај број далеко већи.
Равнатељ мостарског Дома здравља Давор Пехар казао је како нажалост на постоје точни подаци о броју обољелих, али да се са сигурношћу може рећи да је болест у порасту те да се добне скупине жена које оболијевају све више спуштају.
До сада је кроз превентивни програм који се организира у Дому здравља Мостар прошло око 4000 жена у ризичној доби од 45 година и више.
Иначе, тијеком листопада чланице Новог погледа проводит ће више едукативних радионица на тему превенција карцинома дојке и грлића матернице.
У свијету од рака дојке годишње оболи 1,3 милијуна жена, а умре их 458 тисућа. У еуропским се земљама сваке двије минуте открије један случај рака дојке док сваких шест минута због те болести умре једна жена. Сматра се да ће од рака дојке обољети једна од десет жена.
 
(Фена) зп

Иди назад