Обиљежена 26. годишњица од некажњеног злочина над 114 цивила у Мостару

Чланови породица убијених у сриједу су на локалитетима Уборак, Сутина и Залик у Мостару обиљежили 26. годишњицу од злочина који су починили припадници тзв.ЈНА и српских војних и паравојних формација над 114 цивила хрватске и бошњачке националности у мостарским приградским насељима Уборак и Сутина.

Припадници ЈНА – под командом генерала Момчила Перишића, и разуларених српских паравојних формација, тог 13.јуна нису показали нимало милости према чак 114 цивила, Бошњака и Хрвата, присилно одведених из тзв. Атомског склоништа у насељу Залик, или покупљених у рацији из њихових приватних кућа и станова.

Након батинања, злостављања, малтретирања и понижавања у војарни ЈНА Сјеверни логор, скончали су своје животе на звјерски начин, а затим побацани у двије гробнице на локалитетима одлагалишта смећа Сутина и Уборак.

Иако се случај Сутине и Уборка у правосудним круговима третира као први случај масовног злочина на подручју Херцеговине, и први случај у БиХ када су и службено откривене јаме са лешевима убијених, нажалост за убојства 114 мостарских цивила до сада нитко није одговарао. Цијели случај описаног ратног злочина истражен је и највећим дијелом документиран до у детаље већ крајем 90.тих година.

Предсједник Удруге чланова[нбсп]породица жртава страдалих на Уборку и Сутини 1992. Аднин Хасић, који је тада имао 11 година и коме су убијени отац и мајка, сваке године подсјећа како је Тужитељство БиХ пропустило за протеклих 26 година урадити свој дио посла када је у питању процесуирање ратних злочина везаних за Уборак и Сутину.

По његовим ријечима, када се ради о овом злочину, заказало је Хашко,[нбсп]Кантонално и државно тужитељство. Хасић је и овом приликом позвао институције БиХ да овај процес убрзају како би се коначно правди привеле оне особе које су починиле овај злочин, као и њихови налогодавци. Подсјетио је како је предмет стајао у ладицама десет година и да се коначно ради на предмету али да нажалост оптужница није још подигнута.

Подсјетио је како је Хашко тужитељство направило велики пропуст када за овај злочин није теретио генерала ЈНА Момчила Перишића, који је у том раздобљу био надређени свим јединицама ЈНА и паравојним јединицама у Херцеговини.

Обљетници страдања мостарских Хрвата и Бошњака назочио је и градоначелник Града Мостара Љубо Бешлић који је подсјетио како је ријеч о првом масовном злочину у БиХ тијеком рата те изразио увјерење како ће на крају правда бити задовољена, а починитељи и налогодавци овог злочина кажњени.

И Царла дел Понте, бивша главна тужитељица Хаашког суда, приликом свога посјета Мостару упозната је с овим злочином и свим релевантним чињеницама, но Тужитељство није теретило генерала Перишића за злочине у Мостару.

Градоначелник Бешлић је подсјетио како му је управо бивша тужитељица дел Понте приликом једног од долазака у Мостар казала како ће злочин у Уборку и Сутини процесуирати домаћи судови.

А ту правду чека и Шаћира Салчин, која је на Уборку изгубила два брата и мужа.

-Жалосно је али из ове се коже не може. Долазим 26 година овdjе увијек на мезарје али од њих пола ће помријети али им се неће судити. Нажалост, али судит ће нетко.

Иди назад