Образовање за одрживи развој УНЕСЦО баштине

„ Образовање је најмоћније оружје које можете употријебити да промијените свијет“
( Н. Мендела)

Изванредне околности изазване пандемијом корона вируса нису омеле сарадњу наше школе са удругом ЕКО ЦЕНТАР Делфин из Котора и Асоцијацијом за економски развој РЕДАХ из Мостара у оквиру пројекта „Образовање за одрживи развој УНЕСЦО баштине“.

ЕКО ЦЕНТАР Делфин и РЕДАХ проводе пројект у оквиру Заједничког регионалног програма „Дијалог за будућност: унапрјеђење дијалога и друштвене кохезије у, и између, Босне и Херцеговине, Црне Горе и Републике Србије“, који проводе УНДП, УНИЦЕФ и УНЕСЦО, а финансира га Фонд УН-а за изградњу мира (УН ПБФ).
Сарадници на пројекту, осим ученика и дјелатника ПО Полог Треће основне школе Мостар су и ученици и дјелатници ОШ „ Вељко Дробњаковић „ из Рисана у Црној Гори, затим локалне управе Града Мостара и Општине Котор и локални јавни емитери из Мостара и Котора.

Кроз низ радионица и активности ученицима се презентирају теме из области одрживог развоја, управљања отпадом, климатских промјена и УНЕСЦО баштине. Оспособити данашње ученике за вријеме које долази, вријеме у којем ће доносити одговорне и далекосежне одлуке велика је одговорност нас одраслих.

Човјечанство и начин на који искориштавамо природне ресурсе довело је планет Земљу до самог руба. Желимо ли изградити одрживу будућност за све нас и будуће нараштаје нужно је да што прије преиспитамо колико цијенимо, штитимо и обнављамо природу....

Због свега нам је изузетно задовољство што имамо прилику судјеловати у једном оваквом пројекту у којем можемо много тога научити и бити дијелом позитивних промјена. Пројект се реализира у временском оквиру 10.08.2020. до 10.03.2021, а одржавање радионица за ученике започело је половином новембра 2020.

http://www.trecamo.ba/

Иди назад