Одговор АНТИФА-и

Поштовани,

Примили смо Ваше отворено писмо у којем реагирате на исписивање графита на споменицима на неколико локација у граду, спомен парку код Дома здравља, Лиска парку, на споменику Хрватским бранитељима испред Хрватског дома херцега Стјепана Косаче, ломљење дванаест постаја Крижног пута на Хуму, а што смо у више наврата енергично осудили те затражили од полиције проналазак починитеља, њихово процесуирање и кажњавање.

Међутим, оно што упада у очи је Ваша једнострана реакција, јавна осуда и пресуда, без да су кривци пронађени и да им се доказало оно што им стављате на терет. Иако нитко није још процесуиран Ви унапријед изричете пресуду и знате да су то „екстремно десничарске и неонацистичке групе у Мостару“. И ми се, као и Ви, питамо тко су ти који наручују, помажу и усмјеравају овакве испаде које Мостар изнова враћају на прве странице медија. Тко од тога има интереса и за чији то рачун ради. Такођер се питамо тко од тога има интереса и коме одговарају међунационални инциденти. Док се то не дозна и не докаже кривња нитко нема право доносити пресуду, а Ви управо чините то. У свом отвореном писму питате се и зашто још увијек постоје имена улица из времена Другог свјетског рата, а везана су за усташки режим. И ми се то јавно већ дуже вријеме питамо, јер градоначелник Љубо Бешлић је у два наврата на Градском вијећу тражио да се она промјене. Нажалост изостала је подршка оних вијећника и странака који се декларативно заклињу на антифашизам, али приликом гласовања нису дали своју потпору измјени улица с фашистичким називима, икако су сви на сједници хвалили понуђени приједлог. Ту се можда може тражити и одговор на питање које и Ви и ми постављамо, коме одговарају инциденти у Мостару и гурање Мостара у међунационалне подјеле и прве странице медија. Такођер, зашто се и не упитати једном заслужују ли и неки други људи улице са својим именима у Мостару и чиме су то они задужили овај град да имају своју улицу, осим можда идеолошке подобности.

Grafiti_kosaca  Razbijene_postaje_hum

Мостару не треба ни један екстремизам, ни лијеви ни десни. Ништа му добро није донио нити ће донијети. Фашизма је зло у својој сржи, али бољшевизам и комунизам су такођер зло, само с различитим идеолошким предзнаком, у својој изведби. Ни највећи плашт антифашизма не може сакрити злочине над тисућама невино побијених без суђења. „Нитко нема морално  право називати се антифашистом, тко није истодобно и антикомунист“ – казала је Хана Арендт, списатељица мучена у нацистичким логорима.

Од вас очекујемо да се укључите у осуди и превенцији свих екстремизама како би овај град дисао нормално, изишао из прошлости и изградио бољу будућност.

Градска управа Мостара

Иди назад