Одржан Мостар Греен Десигн Даy

Green Day

МОСТАР, 16. септембра – У склопу Другог Сарајево Греен Десигн фестивала, у Мостару је у четвртак одржан Мостар Греен Десигн Даy на којем су  главне теме биле енергија и енергетски потенцијал. 
 Фестивалске активности започеле су у Градској управи Мостара и то Индустрy презентацијом Греен имплементација / Алтернативна енергетска рјешења и представљањем ЛЕД расвјете компаније Хеллабекто. Након презентације је одржана и расправа у оквиру које је било говора о цијенама и уштеди када је у питању ЛЕД расвјета, те могућностима кориштења ЛЕД расвјете у БиХ.
 Након тога је у Галерији Краљице Катарине Косаче у Хрватском дому Херцег Стјепан Косача свечан отваран Мостар Греен Десигна. На отварању су говорили Елма Дурмишевић, директорица Сарајево Греен Десигн Фестивала, Љубо Бешлић, градоначелник Града Мостара, велепосланик Краљевине Низоземске у БиХ, Сwедер ван Воорст тот Воорст, Енида Шетка, предсједница Удружења за афирмацију архитектуре, културе простора и визуалних умјетности ФОРА, партнера у организацији Мостар Греен Десигн Даyа, те Убавка Прусина Прашо, ауторица монографије о 60 година глазбених школа у Мостару. Након отварања одржан је и концерт ученика Музичке школе Мостар.

green_day_1.jpg
Након свечаног отварања одржана је сесија предавања Енергетска рјешења и студије изводивости.  Алиса Грабус из УНДП-а је у оквиру свог предавања “Студија изводивости и извјештај о климатским промјенама и енергетској ефикасности”  одржала презентацију о соларним колекторима који су постављени у Спортско-културном центру у Тузли. Потом је архитектица Санела Кларић из Греен Цоунцила говорила о могућностима развоја чистих технологија у БиХ у оквиру свог предавања “Енергетска рјешења за Босну и Херцеговину”. 
 Мостар Греен Десигн Даy завршен је синоћ концертом филхармонијског оркестра СТУЕБАпхилхармоние, којиг чине млади музичари из Њемачке, заједно са 20 младих бх. музичара.

Иди назад