Отварању Уреда ХГК у Мостару

„Интернационализација пословања кључан је аспект развоја подузетништва и управо зато ХГК велику пажњу посвећује томе да тај процес максимално олакша. С тим циљем смо прије неколико дана отворили Уред у Сарајеву, данас смо ту у Мостару и желимо јасно поручити – наша врата су отворена свима који желе господарски развој јер је управо то темељ на којем се граде сви други односи, од друштвених до политичких“, поручио је предсједник Хрватске господарске коморе Лука Буриловић на свечаном отварању Уреда ХГК у Мостару.

„Индустрија, пољопривреда, мало и средње[нбсп] подузетништво, туризам… Све су то сектори који имају велики потенцијал за развој, а добра прометна повезаност кључна је за остваривање тог потенцијала. Зато ме изнимно весели да је након више од десет година поновно успостављена редовита зрачна линија Загреб – Мостар која ће олакшати живот господарственицима“, нагласио је Буриловић.

Предсједник Владе РХ Андреј Пленковић казао је како је прави начин за потицање јачања трговинских односе Хрватске и БиХ.

„Ми смо као влада послали јасну поруку да нам је БиХ државни приоритет. Сигуран сам да ће ова два Уреда ХГК бити точке комуникације и услуга свима који желе интензивирати господарску сурадњу. Влада ће подупирати ХГК на том путу, а такођер ће подупирати БиХ на путу према ЕУ. Хрватска је БиХ и сусјед и пријатељ и савезник и на том трагу ћемо усмјерити наше активности“, поручио је Пленковић.

Члан предсједништва БиХ Драган Човић изјавио је како је у посљедње вријеме на свим разинама власти БиХ створена једна мрежа без које се не може осмишљавати политичка, господарска и социјална политика БиХ, а посебно је похвалио сарадњу с хрватском владом која им је олакшала пут према чланству у ЕУ.

„Ми смо били 15-ак година у сјени што стиче хрватске јавности. Сигуран сам да отварање ових Уреда на најбољи начин доприноси да више не причамо о 2 милијарде размјене већ да она може бити пуно значајнија. Сви ви који сте данас овђе, најугледнија пословна имена Хрватске и БиХ, заједно са свима нама који би вам требали олакшавати посао, морамо учинити да се 1000 километара наше границе што мање осјети. Зато желим захвалити ХГК и Влади РХ што осјећа потребу да подржи Хрвате у БиХ“, поручио је Човић, додавши како желе креирати потпуно другачији амбијент за улагање у БиХ, а без пријатеља из Хрватске у томе неће успјети. Човићу је предсједник ХГК Буриловић у име Коморе уручио и посебно признање за особити допринос потицању господарства.

„Отварање ова два Уреда је врло важан догађа и као велепосланству нам олакшава ђеловање у господарској дипломацији. Разина инвестирања је преко милијарду еура а интересантна је јер раст улагања с обје стране иде паралелно. Хрватске фирме улажу ту, а отворили смо и простор да босанскохерцеговачке фирме улажу у Хрватску“, казао је[нбсп]амбасадор РХ у БиХ Иван Дел Вецхио.

Уз бројне госте и узванике свечаности је био[нбсп]присутан и градоначелник Мостара Љубо Бешлић.

ПР ГМ

Иди назад