Отворен 'Међународни сајам привреде'

Србијански предсједник Александар Вичић отворио је овогодишњи 21. Међународни сајам привреде, који ће се до 14.[нбсп]априла одржавати у Слободној зони "Херцеговина", на више од 30.000 четворних метара затвореног и отвореног простора. Ове године земља партнер мостарског сајма је Република Србија.

- У ових пет-шест дана Мостар је постао центар не само БиХ, већ центар цијеле регије. Морамо наћи заједнички интерес и схватити да ће нам бити онолико добро колико је добром нашем сусједу. Овакви сајмови потребни су нам, јер се на њима обнавља градиво о важности сарадње и размјене. Подијељени на ситне државе и још ситнија тржишта, немамо се чему надати у односима са свијетом - истакнуо је предсједник Србије Александру Вучићу у свом говору.

Додао је како границе у економији представљају непотребан баласт због чега треба радити на изградњи заједничког јединственог тржишта у регији.

- Једини начин је да се човјечанство искупи јесте сарадња. И нама је у регији потребно искупљење за све грешке, глупости и крваве сукобе - казао је Вучић.

Додао је како је ово четврта година да је у Мостару, како се нада да ће доћи и када Србија не буде земља партнер те је захвалио Мостарцима на гостопримству.

- Људи су шутке трпјели што смо са својим осигурањима реметили њихов живот. Мостарци требате бити поносни на свој град. Живјело пријатељство наших земаља - поручио је Вучић.

Директорица твртке Мостарски сајам Далфина Бошњак уручила је Вучићу признање за допринос јачању господарских веза и сарадње између Србије и БиХ, а предсједнику ХЏ-а БиХ и члану Предсједништва БиХ Драгану Човићу признање за допринос промоцији Међународног сајма привреде.

- Колико су мој Мостар, моја Херцеговина и моја БиХ широка срца када долазе драги гости. Оно што данас организирамо је плод заједничког рада свих вас који сте дали допринос и који сте препознали потребу да будемо заједно - казао је Човић.

Истакнуо је како је прије двадесет година када се организирао први сајам, то била локална манифестација која је настојала повезати господарственике овога краја, дати им покретачки замах, како би се мотивирало људе да остану у Херцеговини.

Додао је како БиХ претендира бити дио Европске унији, како је једини пут за БиХ европски пут, те је замолио предсједника Владе Републике Хрватске Андреја Пленковића и премијера Бугарске Бојка Борисова да као представници те двије земље, уз потпору пријатеља из Србије и Црне Горе, додатно убрзају европски пут за БиХ

Тиме се, казао је Човић, Босни и Херцеговини може помоћи да се унутар себе до краја стабилизира као модерна европска држава, с једне стране, а с друге стране да се осигура потпуну једнакоправност кроз легитимно представљање конститутивних народа Хрвата, Бошњака и Срба на сваком дијелу БиХ.

- Увјерен сам како ћемо наставити ићи путем ојачавања односа између Србије и БиХ, да ћемо наставити рјешавати, као што смо с Црном Гором, сва отворена питања и са Србијом и Хрватском - закључио је Човић у своме говору.

Директорица Мостарског сајма Далфина Бошњак подсјетила је да ће се, поред земље партнера Србије, на сајму представити излагачи из још двадесетак земаља од којих су најзаступљеније земље регије те Кина, Мађарска и Италија.

- Драго нам је да је Република Србија земља партнер овогодишњег сајма и та чињеница је потврда како се наша сарадња развијала и како из године у годину расте. Такво партнерство са Србијом, државом са све повољнијим господарским стањем, држимо значајним приносом овога сајма у цјелокупну повезивању наших земаља - казала је Бошњак.

Додала је како ће се на сајму представити 60 твртки и Србији, а планиран је и попратни, културни и забавни програм.

- БиХ и Србија једна су другој важан вањскотрговински партнер. Надам се како ће након мостарског сајма вањскотрговинска сурадња између Србије и БиХ бити још боља и успјешнија - казала је Бошњак.

На свечаности отварања градоначелник Мостара Љубо Бешлић истакнуо је како мостарски сајам успоставља и развија економску сарадњу, као и нова партнерства с бројним земљама.

- Ове године с поносно можемо казати да је партнерска и пријатељска земља Србија дошла показати да смо удружени у економији јачи, бољи, компактнији и да чинимо једну добру економску цјелину. То је знак да смо на добром путу и да се из Мостара шаљу позитивне поруке како потенцијалним инвеститорима, тако и цјелокупној јавности - казао је Бешлић.

Иначе, највише компанија које се ове године представљају долази из прехрамбене индустрије, затим из индустрије стројева и опреме, грађевинске и текстилне индустрије, као и електро и металне индустрије те индустрије намјештаја.

Мостарски сајам је сајам опћег типа и на њему се традиционално представљају господарски субјекти из готово свих грана господарства, међу којима предњаче пољопривреда, гастрономија, туризам и услужне ђелатности, затим електроиндустрија и ИТ сектор.

Саставни дио мостарског сајма су и његове двије подсајамске манифестације - Сајам туризма те Сајам књиге и графичке индустрије.

Одржат ће се и бројне тематске конференције, форуми, стручни скупови и Б2Б разговори. Међу осталим, планирано је одржавање дводневне конференције Иницијативе 16+1 "Један појас – један пут", на којему ће суђеловати представници 16 земаља југоисточне Еуропе и Кине, затим конференција "Комуникацијски сустави" у оквиру које ће бити представљена јужна траса коридора 5Ц те округли стол о маслинарству у Херцеговини.

 

Иди назад