Отворени центри за посјетитеље и за подршку кластерима

На пригодној свечаности данас је на Буни отворен Центар за посјетитеље и Центар за подршку кластерима кроз које ће се промовирати туризам и културно-историјско наслијеђе Мостара и Херцеговине, као пружање институционалне помоћи свим кластерима.

У свом обраћању градоначелник Мостара Љубо Бешлић казао је како је Центар за посјетитеље мјесто "гдје желимо промовирати све оно што имамо и што је културно-историјско наслијеђе на овим просторима, те на неки начин, привући пажњу туриста на оно што је важно и што је добро да се види у Мостару и Херцеговини". Овај пројект би требао допринијети и даљњем развоју туризма поготово када је у питању и рурални туризам.

- Желимо кроз овај пројект остварити зацртани циљ, а то је одрживи економски развој овог подручја. У овом је пројекту суђеловало 8 земаља, а у 6 земаља је изграђен сличан центар који треба бити окосница одрживог развоја туризма – истакнуо је Бешлић.

До сада је у пројект уложено око 460.000 еура, од чега је 85 посто средстава осигурала Европска комисија, а 15 посто Град Мостар, а како је казао градоначелник Град ће уложити средстава и уредити прилаз.

Центар за посјетитеље је реконструиран и опремљен кроз финансирање из пројекта ХЕРА у склопу Програма ИПА Адриатиц 2007-2013., а на којем је партнер био Град Мостар.

Град Мостар је имплементирао пројект ХЕРА - "Сустаинабле тоурисм манагемент оф Адриатиц херитаге" – Одрживо управљање туризмом и баштином Јадранског подручја, који је одобрен у оквиру ИПА Програма јадранске прекограничне сарадње 2007-2013. на позиву за стратешке пројекте. Пројект ХЕРА се имплементирао у партнерству са 17 партнера из БиХ, Хрватске, Италије, Словеније, Србије, Црне Горе, Албаније и Грчке.

По Бешлићевим ријечима, Град Мостар се укључио у још један пројект, а ријеч је о кластеризацији о помоћи малим и средњим предузећима у бржем развоју како би, како је истакнуо, градили бољу будућност на начин да имплементирају нове пројекте кроз ЕУ фондове. Центар за подршку кластерима је адаптиран и опремљен кроз финансирање из пројекта БАЦАР у склопу Програма Интеррег ИПА ЦБЦ ХР-БИХ-ЦГ 2014-2020., а на којему је партнер Министарство господарства ХНК-а.

Иди назад