П о з и в н и ц а

Поштовани,
У јулу 2004. је свечано обиљежен завршетак реконструкције Старога моста, датум свечаности темпиран је на дан 10. годишњице доласка Европске делегације у БиХ, као јасно опредјељење и признање европске будућности БиХ. Годину дана након тога догађаја, у јулу 2005. Стари мост и стара градска језгра уписани су на листу УНЕСЦО-а.
То су најљепши послијератни догађаји у Мостару и Град Мостар их обиљежава сваке године пригодним програмима. Многи културни објекти који су реконструирани након Старог моста свечано су отворени на дан обљетнице јер желимо да овај датум као знак помирења и заједничке будућности буде трајна порука нашим грађанима.
Од момента уписа Мостара на листу УНЕСЦО-а наш град је позициониран у свјетским оквирима и као такав привлачан туристима из цијелога свијета. Настојали смо свих претходних година развијати пројекте и програме који имају циљ подржати промицање и развој културне баштине, али и стварање корелација културне баштине са осталим гранама господарства, посебно туризма, водећи рачуна о томе да економско кориштење баштине развијамо у правцу њене одрживости.
16.годишњицу обнове Старог моста и 15. годишњицу Уписа на Листу УНЕСЦО-а обиљежавамо у сасвим новим околностима, у свијетлу пандемије због које су отказани или одгођени многи културни догађаји. Сматрамо да је годишњицу уписа Мостара на Листу УНЕСЦО-а, као првога града из БиХ који је уписан на Листу свјетске баштине, данас можда више него икада потребно обиљежити и указати на значај вриједности које баштинимо.
Заједно са мостарским умјетницима нашли смо начин и у овим тешким околностима обиљежити годишњицу обнове Старог моста и уписа Мостара на Листу УНЕСЦО-а.
Направили смо Глазбену разгледницу Мостара у чијој изради је судјеловало више од 30 мостарских умјетника из свијета глазбе и филма, пројект је повезао МЦ Паваротти, Симфонијски оркестар, Мостар Роцк Сцхоол, БОНК Студио као и неколико истакнутих појединаца као што су Дамир Буноза и Марио Кнезовић. Ово је честитка нашим суграђанима у поводу годишњице најљепших послијератних догађаја у Мостару а разгледницу ћемо послати и градовима пријатељима Мостара те градовима који су заједно с нама чланови свјетске асоцијације која окупља градове са УНЕСЦО баштином (ОWХЦ).
Глазбеном разгледницом из Мостара шаљемо поруку пријатељства и наде не само нашим пријатељима и УНЕСЦО градовима него и свим људима који у овим временима нису у прилици путовати и посјетити Мостар и видјети његов Мост.
Представљање Глазбене разгледнице одржат ћемо на платоу испред Хрватског дома херцег Стјепан Косача а након тога ће бити емитирана и на телевизији те на друштвеним мрежама као и страницама градова пријатеља Мостара. Овим активностима наша ће порука заједништва, уз глазбу и слике Мостара бити гледана широм свијета.
Позивамо Вас на кратку свечаност представљања Глазбене разгледнице Мостара коју организирамо у четвртак 17.7.2020. у 21,00 сат на платоу испред ХДХС Косача у поводу обљетница обнове Старог моста и уписа Мостара на Листу УНЕСЦО-а.
С обзиром на епидемиолошке увјете јавно представљање Глазбене разгледнице организирамо уз ограничен број узваника, с фокусом на дјелатнике у медијима и култури, па Вас молимо да свој долазак потврдите најкасније у четвртак 17.7.2020. до 12,00 сати на маил kultura@mostar.ba.
ГРАДОНАЧЕЛНИК
Лјубо Бешлић

Иди назад