ПОЧЕЛО УСКЛАЂИВАЊЕ ПРОРAЧУНА ХНЖ-А И ГРАДА МОСТАРА

Представници Градског вијећа Мостара и представници Скупштине Херцеговачко-неретванске жупаније (ХНЖ) учинили су прве кораке на усклађивању прорачуна кад је ријеч о издвајањима за културу, спорт и дио социјалне области, приопћено је из мостарскога Градског вијећа.
У вези с тим, закључено је како првенствено треба испоштовати федералне и државне законе, по којима је жупанијска разина власти дужна додјељивати средства за спорт градским и опћинским савезима те институцијама културе.
Истодобно, по новом закону о здравству Федерације БиХ, Херцеговачко-неретванска жупанија дужна је основати завод за токсикоманију, односно, у овом случају, треба преузети оснивачка права над Центром за превенцију и изванболничко лијечење, који тренутно, с годишњим износом од 126 000 марака финансира Град Мостар.
Суговорници су се сложили да је ради трајног рјешавања финанцирања ових области потребно затражити измјену Закона о пропадности прихода Федерације БиХ.
Град Мостар с прорачуном од око 62 милијуна марака, годишње издваја 2 милијуна марака за културу, финанцирајући 12 установа, те 664 000 марака за спорт - финанцирајући укупно 92 клуба преко Спортског савеза града.
 Херцеговачко-неретванска жупанија с прорачуном од 180 милијуна марака годишње издваја 150 000 марака за спорт и 700 000 марака за културу.
 Прва прилика за усклађивање градског и кантоналног прорачуна бит ће средином травња, на скупштинској расправи о жупанијскоме прорачуну, у којој ће судјеловати и представник Града Мостара.
Усвајањем прорачуна Града Мостара за 2011. Годину Градско вијеће донијело је низ закључака по којима ће се ревидирати све прорачунске обавезе које по закону не припадају у надлежност локалне заједнице, наводи се у приопћењу.

Иди назад