Потписан уговор о нискотарифним летовима за Зрачну луку Мостар

Потписивање Уговора о нискотарифним летовима између Цроатиа Аирлинеса, Еуроњингса и Зрачне луке Мостар уприличено је у сриједу на Међународном сајму[нбсп]привреде у Мостару.

Уговор су потписали директор Зрачне луке Мостар Марин Распудић и предсједник Управе Цроатиа Аирлинеса Јасмин Бајић који су захвалили свима који су подржали увођење зрачне линије између Загреба и Мостара.Ријеч је о успостави редовите међународне линије Цроатиа Аирлинеса између Загреба и Мостара, темељем јавног позива који је објавила Зрачна лука Мостар, а путем које ће Цроатиа Аирлинес, Загреб и Мостар повезивати током цијеле године.

Прије самог чина потписивања уговора, мостарски градоначелник Љубо Бешлић казао је како су за реализацију овог пројекта најзаслужнији Влада ФБиХ и федерални министар промета и комуникација Денис Ласић. Министар Ласић изјавио је како су Влада ФБиХ и ресорно министарство промета и комуникација осигурали средства, тј. субвенцију за успостављење зрачне линије између Мостара и Загреба, а самим тиме и везу с осталим европским дестинацијама.

- Првенствено смо помогли мостарској зрачној луци и Граду Мостару те на тај начин берем мало припомогли развоју господарства – казао је министар. Обећао је како ће та средства бити осигурана континуирано у барем идуће три године.

- Ово је врхунац и круна рада којег смо посљедњих пет-шест мјесеци договарали. За разлику од других ствари које се дуготрајно преговарају, овај је по мојој просудби, врло брзо завршио зато што је све који су били укључени у овај пројект покретала најприје јака жеља да повежу ова два центра, а затим што су и сами по себи били довољно оперативни да овај велики договор на крају уприличиле овим потписивањем уговора – устврдио је Томислав Михотић, државни тајник за инфраструктуру у хрватском министарству мора, промета и инфраструктуре.

Изразио је наду како ова линија неће доживјети судбину прве, која је била покренута прије десет година, но која је, како је казао, на жалост неуспјешно завршила.

Премијер ХНКа др. Невенко Херцег нагласио је важност успоставе изравних зрачних веза према Мостару за развој туризма и господарства цијеле регије.

- Надам се да летови неће бити само два пута тједно него сваки дан, и то не само за Загреб него и за Београд, Беч, Турску и остале дестинације у свијету – истакнуо је Херцег.

У свом обраћању присутнима, предсједник Управе Цроатиа Аирлинеса Јасмин Бајић захвалио је свима који су допринијели да та компанија на листу својих одредишта стави и Мостар. Осим њега захвалу свима који су подржали овај пројект упутио је и директор Зрачне луке Мостар Марин Распудић, оцијенивши како је ово један од најзначајнији дана у раду мостарске зрачне луке.

Први зракоплов Цроатиа Аирлинеса на овој ће линији полетјети 3.[нбсп]маја ове године, а редовити летови одвијат ће се два пута седмично.[нбсп]Авион ће из Загреба за Мостар летјети четвртком и неђељом, а из Мостара за Загреб, петком и понеђељком и моћи ће примити 76 путника. Прописивању уговора[нбсп]присуствовали су, уз остале, и в.д. предсједнице ХГК Жупанијске коморе Сплит и потпредсједница ХГК, Мирјана Чагаљ, замјеница предсједавајућег Представничког дома ПСБиХ Борјана Кришто и замјеник предсједавајућег Дома народа Бариша Чолак.

ПР ГМ

Иди назад