Потписан уговор за изградњу 15 кућа за Роме

Ugovor za 15 romskih kuća, potpisivanje

Градоначелник Мостара Љубо Бешлић,  Петер Амхоф, главни изасланик Царитаса Швицарске за БиХ и Бакир Омукић, пројект асистент швицарског Царитаса, потписали су данас у Градској управи Мостара кориснички уговор за пројект „Изградња насеља за стамбено збрињавање Рома у Мостару 2010-2011 – И Фаза”.
Свечаности потписивању били су назочни и Мустафа Аликадић представник Министарства за људска права и избјеглице БиХ, Шемси Супнај, предсједник ромске заједнице у Мостару.
Градоначелник  Бешлић изразио је задовољство потписивањем уговора јер Град Мостар је још од 2006. године, уз потпору ОЕСС-а и УНХЦР-а, кренуо са активностима рјешавања проблема Рома у области стамбеног збрињавања.
С организацијом Мирацлес је 2007. године потписан Споразум о изради пројектне документације. Министарство за људска права и избјеглице БиХ је објавило Јавни позив за прикупљање пројектних приједлога за рјешавање проблема Рома у области стамбеног збрињавања за 2010. годину. Царитас Швицарске се, уз потпору Града Мостара, пријавио с пројектом “Изградња насеља за стамбено збрињавање Рома у Мостару 2010-2011 – И Фаза”, која обухваћа изградњу 9 стамбених јединица на локацији Бишће поље у Мостару.
Тај пројект је позитивно оцијењен од стране Министарства за људска права и избјеглице, те су додијељена средства у износу од 300.000 КМ.
У реализацију пројекта се укључила и Швицарска Влада преко Швицарске агенције за развој и сурадњу/Уреда за миграције, те додијелила средства у износу од 291.905,00 КМ. Одлучено је изградити још 6 стамбених јединица, значи укупно 15 стамбених јединица.
Бешлић је казао како је Град Мостар у пројекту судјелује са средствима у износу од 189.000 КМ. Он је изразио увјерење како ће пројект бити завршен у предвиђеној року те захвалио свима који су дали потпору да се омогући његова реализације, односно  стамбено збринуто 15 ромских обитељи које је одабрала Комисија за израду прелиминарне ранг-листе корисника.
Шемси Супнај у изјави новинарима није крио задовољство што је практично сада све завршено с припремама за реализацију стамбеног збрињавања 15 ромских обитељи у Мостару.
Драго ми је да сам дочекао овај дан. Јако сам узбуђен и хвала свима од градоначелника до Царитаса преко министарства што су нам омогућили да будемо у пригоди добити кров над главом-казао је Супнај.
Представник швицарског Царитаса Омукић казао је како ће натјечај за одабир извођача бити расписна ових дана, а извођач бити одабран у рујну, тако би изградња кућа требала бити готова до конца године. Нагласио је како је тијеком протеклог раздобља Царитас Швицарске до сада уложио око 55 милијун еура и тако омогућио поправку или изградњу 5800 стамбених објеката.

Уред за односе с јавношћу

Иди назад