Потписани уговори за обнову Шпањолског трга и Саборне цркве

Potpisivanje ugovora Španjolski-Saborna crkva

Уговори за пројект обнове Шпањолског трга и пројект обнове Саборне цркве потписани су данас у Мостару.
Радови на реконструкцији Шпањолског трга почет ће за тједан дана, а требали ли би бити завршени за 4 мјесеца.
Укупна вриједност радова на реконструкцији Шпањолског трга је 950 638,50 конвертибилних марака (КМ).
Вриједност радова које ће изводити твртка Херинг је 875 638, 50 КМ, при чему Град Мостар судјелује с 250 тисућа КМ, УНДП с 523 245, 68 КМ и УНЕСЦО с 102 292,82 КМ у оквиру програма Култура за развој који је финанциран средствима шпањолске владе.
Такођер, УНДП ће за уређење хортикултуре на Шпањолском тргу издвојити око 75 тисућа марака.
Потписани Уговор за пројект обнове Саборне цркве вриједан је 200 тисућа долара.
За пројект обнове Шпањолског трга уговор је потписао резидентни координатор УН-а и резидентни представник УНДП-а у Бих Yури Афанасиев с извођачем радова грађевинским подузећем Херинг, а Уговор за обнову Саборне цркве потписао је виши програмски часник УНЕСЦО-а Синиша Шешум с извођачем радова односно твртком Гемаx.
У изјави за медије мостарски градоначелник је казао како Шпањолски трг треба бити трг поноса грађана Мостара, али и трг поноса шпањолске владе, УНДП-а, УНЕСЦО-а који су судјеловали у овом пројекту који је врло важан за Мостар и за будуће пријатељске односе Шпањолске и БиХ.
Велепосланик Краљевине Шпањолске у БиХ Алејандро Алваргонзалез Сан Мартин казао је како је било бирократских потешкоћа, али да су успјели захваљујући упорности градоначелника Бешлића и сурадњи с Yуријем Афанасиевим.
"Ово је дуг нашег народа не само према Мостару, већ нашим војницима који су пуно учинили у Мостару. На том тргу су обиљежена имена 22 војника и 1 преводитеља и тако на неки начин одајемо почаст њиховом раду у БиХ", истакнуо је шпањолски велепосланик у БиХ.
Мостарски парох Радивоје Круљ изразио је одушевљење и велику захвалност шпањолској влади, УНДП-у, УНЕСЦО-у и мостарском градоначелнику.
"Прије свега радујем се као свећеник због значајне потпоре УНЕСЦО-а, УНДП-а и Шпањолске за овај пројект, а и као грађанин овог града радујем се прелијепом тргу, казао је Круљ истакнувши како је ово још један камен у обнови", нашег храма и нашег града.
Градоначелник Мостара Љубо Бешлић је казао како је Шпањолски трг пројект на који су грађани Мостара дуго чекали те да су коначно данас овим чином створене све претпоставке да се он уреди и да као средишњи градски трг буде на понос града, али и свих који су судјеловали у овом пројекту
''Обновом зграде Гимназије, Градске вијећнице и ускоро Шпањолског трга уз оно што смо урадили раније, овај дио града добит ће потпуно нови, урбанији и љепши изглед, који ће све мање подсјећати на ружну прошлост, а бити мотив за изградњу боље будућности свих у Мостару и БиХ-казао је Бешлић те посебице захвалио како УНДП-у, УНЕСЦО-у Влади Краљевине Шпањолске, те нашој велепосланице у Мадриду Жељане Зовко, која има велике заслуге како за овај пројект тако и за пројект обнове Саборне цркве, још док је била велепосланица у Паризу и при УНЕСЦО-у.
Гледе пројекта уређења Улице Николе Шубића Зрињског, градоначелник Бешлић је казао како Град има један мали дио средстава за продуљење шетнице, али да немају сва средства, те да ће се тај пројект одвијати сукладно могућностима.

Уред за односе с јавношћу

Иди назад