• Град Мостар
  • Почетна
  • Потписивањем Изборног етичког кодекса, политичке странке, коалиције и независни кандидати обећали да ће осигурати фер изборе у Мостару

Потписивањем Изборног етичког кодекса, политичке странке, коалиције и независни кандидати обећали да ће осигурати фер изборе у Мостару

Политичке странке, коалиције и независни кандидати који судјелују на Локалним изборима 2020. године у Граду Мостару,[нбсп] а који ће се одржати 20. децембра 2020. године, потписали су Изборни етички кодекс данас, 18. новембра 2020. године, чиме су обећали да ће осигурати миран и фер изборни процес. Кодекс су израдили представници градске Изборне комисија Мостар, организација цивилног друштва и политичких субјеката регистрираних за Локалне изборе 2020. године у Мостару, уз подршку Мисије ОЕСС-а у Босни и Херцеговини (БиХ).

Политички субјекти су се сложили да ће осигурати миран и фер изборни процес у складу с основним принципима интегритета и правичности, те у складу са кључним демократским принципима, као што су поштивање законитости избора, избјегавање вршења политичког притиска на грађане те суздржавање од кориштења запаљиве реторике.
“Драго ми је што ће грађани Мостара коначно имати прилику да искористе своје демократско право. Локални избори су посебно важни јер овај ниво власти је најчешће ниво који има највише утицаја на свакодневни живот грађана БиХ”, казала је велепосланица Катхлеен Кавалец, водитељица Мисије ОЕСС-а у Босни и Херцеговини.
“Мисија ОЕСС-а у БиХ и даље остаје спремна пружити подршку свим реформским процесима и иницијативама које имају за циљ јачање демокрације, али истински напредак овиси о спремности политичара на компромис и постизање консензуса за добробит свих грађана. Од потписника зависи хоће ли испунити потписана обећања и хоће ли стати иза њих”.

Изборни етички кодекс претходно су потписали политички субјекти у 26 локалних заједница широм БиХ. Ова иницијатива је дио ширих активности које Мисија ОЕСС-а у БиХ, у оквиру свог мандата, проводи на пружању подршке слободним, фер и вјеродостојним изборима у држави.
Изборни етички кодекс је потписан у сљедећим локалним заједницама: Бихаћ, Бијељина, Билећа, Брчко, Фоча, Горњи Вакуф-Ускопље, Градачац, Источна Илиџа, Јајце, Кисељак, Костајница, Ливно, Нови Травник, Оџак, Приједор, Прозор, Сански Мост, Сребреница, Сребреник, Столац, Теслић, Томиславград, Требиње, Високо, Вишеград и Зеница.

Мисија ОЕСС у БиХ

Иди назад