Представљена књига „Иван Гудељ - Хајдучка прича"

Promocija knjige „Ivan Gudelj - Hajdučka priča"

У препуној Галерији краљице Катарине Косача у Хрватском дому херцега Стјепана Косаче, под покровитељством Градске управе Мостара, синоћ је педстављена књига "Иван Гудељ - Хајдучка прича", аутора Блажа Дупланчића.
Уз глазбени увод мостарске клапе Хрвоје, приказан је тринаестоминутни филм с головима и исјечцима најбољих тренутака великог играча и човјека који је у напону због болести прекинуо своју богату спортску каријеру. Оно што је било јако занимљиво је чињеница да је свака акција и сваки погодак с видео зида био  попраћен пљеском и овацијама присутних.
Осим аутора, о књизи су говорили Иван Гудељ, његов бивши суиграч у Хајдуку Блаж Слишковић, затим уредник у Слободној Далмацији Мијо Грабовац, те Татјана Реић, предсједница хрватске удруге "Хепатос".
На самом почетку представљања назочне је поздравио градоначелник Мостара Љубо Бешлић, истакнувши како му је изузетан част што је Мостару указана пригода да буде домаћин представљања ове књиге.
"Иван Гудељ све ово заслужује јер је показао да је био борац био на терену, али и изван њега", казао је Бешлић, додавши да Гудељова животна прича потиче друге да се боре и када има најмање наде.
Наиме, Иван Гудељ је изненада окончао своју играчку каријеру у 26. години након што је дознао да болује од хепатитиса Б. Потом је услиједила његова исцрпљујућа вишегодишња борба против болести коју је побиједио захваљујући, како сам каже, вјери у себе и у Бога.
Аутор књиге Блаж Дупланчић казао је на представљању како је двије године писао ову књигу, а информације за писање проналазио је у разговорима с Иваном Гудељом те у архивским новинским чланцима.
"Ова књига представља повијесни пресјек Хајдукових успјеха 80-тих година и Иванове животне драме", истакнуо је Дупланчић у свом у кратком обраћању.
Гудељов пријатељ и бивши суиграч из златне генерације Хајдука Блаж Слишковић истакнуо је како је Иван изузетан човјек, а о његовој људској величини говори чињеница да и данас има пријатеље, како у Мостару, тако и на цијелом подручју бивше државе.

Уредник Слободне Далмације Мијо Грабовац говорио је о Ивановим ногометним почецима, од његових родних Змијаваца у Имотској крајини од почетака у „Мрачају“ до наступа за сплитског Хајдука и репрезентацију бивше државе.
"Ова књига је прича о животној и спортској драми с успјешним завршетком и Иванов примјер улијева наду свима који се налазе у безизлазној ситуацији", устврдио је Грабовац
Иван Гудељ је на представљању захвалио Граду Мостар на организацији промоције његове књиге, истичући да ногомет спаја, а не раздваја људе.
"Мостар је увијек био крај у којем су ницали ногометни таленти и драго ми је да и данас имам пријатеље у овом граду", казао је Гудељ те се присјетио времена када је прекинуо играчку каријеру.
"Живот ми се претворио у ноћну мору. Готово три године нисам знао камо бих кренуо. Вјера ме вратила у живот. Моја је каријера професионалног ногометаша прерано завршила, но била је довољно дуга како бих схватио колико је кратак пут од звијезда до трња", закључио је Гудељ који већ 14 година води кадетску репрезентацију Хрватске.
Предсједник Спортског савеза Града Мостара Хасан Шишић овом је пригодом Ивану Гудељу уручио захвалницу и плакату Спортског савеза Града Мостара.

51-годишњи Имоћанин каријеру је започео и завршио у сплитском Хајдуку у чијем је дресу одиграо укупно 362 утакмице и постигао 93 поготка. 1979. осваја наслов првака Југославије, а 1984. и Куп маршала Тита.
Био је чланом велике генерације 80-их година која је биљежила сјајне резултате вани, али недовољно добре у домаћој лиги. Универзални Гудељ својим је погодцима донио је многе побједе као против Дњипра, Валенције, Спарте итд.
За репрезентацију дебитира у гостујућој побједи против Луксембурга (5:0), а посљедњи сусрет биљежи 6 година потом у Бруxеллесу. У међувремену је наступао на Олимпијади 80', свј. смотри двије године касније након које га је француски магазин Л'Éqуипе ставио међу најбољу једанаесторицу првенства, те на ЕУРО 1984. године.
Посљедња утакмица била му је са „Црвеном звездом“ на Пољуду када је осјетио велику исцрпљеност не знајући да му због Хепатитиса Б пропадају мишићи.

Уред за односе с јавношћу

Иди назад