Представници Изасланства ЕУ-а и УНИЦЕФ-а у посјети Мостару

Кхалдоун Синно, замјеник шефа Изасланства Европске уније у БиХ и Геета Нараyан, представница УНИЦЕФ-а у БиХ посјетили су у уторак Мостар како би се кроз разговор с представницима Владе Херцеговачко-неретванског кантона и Града Мостара, те с другим судионицима укљученим у проведбу, упознали о досадашњим учинцима пројеката “Заштита ђеце од насиља и промовирање социјалне инклузије ђеце с потешкоћама у развоју на Западном Балкану и Турској” и ”Трансформација установа за скрб о ђеци и спречавање одвајања обитељи”.

На састанку, који је овим поводом уприличен у Градској вијећници Мостара, представљен је напредак у заједничком ђеловању на заштити права ђетета, кроз примјер неколико повезаних и међуовисних активности које се проводе у сарадњи с властима и институцијама[нбсп]Кантона и Града Мостара.

Истакнуто је како је Мостар само једна од бројних локација у БиХ у којима су ЕУ и УНИЦЕФ удружили напоре у заштити права ђетета сукладно Смјерницама ЕУ за промовирање и заштиту права ђетета и Конвенцији о правима ђетета.

“Европска унија и УНИЦЕФ, заједно с релевантним стручњацима, родитељима и пружатељима скрби удружили су ресурсе како би омогућили да ђеца израсту у здраве и сретне људе. Иако смо, заправо, само загребли површину овог сложеног проблема, заједно смо показали што се све може постићи када удружимо ресурсе и вољу. Увјеравам вас у то да ћемо наставити давати подршку све док свако дијете не добије здрав и потицајан почетак у животу”, казао је Кхалдоун Синно, замјеник шефа Изасланства ЕУ у БиХ, уједно честитајући Међународни дан обитељи који се данас обиљежава.

Геета Нараyан, представница УНИЦЕФ-а истакнула је добру сарадњу с институцијама Херцеговачко-неретванског кантона и Града Мостара.

„Желим похвалити уложени напор и посвећеност наших партнера у Мостару, што је у коначници омогућило изврсне резултате за ђецу и младе у Мостару. Надам се и очекујем да ће ова посвећеност бити пропраћена и континуираним инвестирањима, како[нбсп]кантоналне владе, тако и Града Мостара, укључујући издвајање одговарајућих финансијских, људских и техничких ресурса неопходних за одржавањем постигнутих резултата. Изнимно ми је драго што се данашњи састанак одржава на Међународни дан обитељи, препознајући јединствен значај одгојног и сигурног обитељског окружења за свако дијете”, казала је Геета Нараyан, представница УНИЦЕФ-а.

Значајну потпору овим програмима пружила је Влада Херцеговачко-неретванског кантона, а Министарство здравства, рада и социјалне[нбсп]заштите имало је једну од кључних улога у њиховој проведби.

”Надам се да нећу бити схваћен нескромним када кажем да изасланства ЕУ и УНИЦЕФ нису данас у Мостару случајно. УНИЦЕФ новцем ЕУ финансира савремене програме социјалне политике у духу најбоље европске правне и социјалне стечевине, а Министарство здравства, рада и социјалне[нбсп]заштите је у протекле двије године, по мом мишљењу, од Кантона случаја учинило овај[нбсп]кантон примјером јер смо најдаље од свих кантона у Ф БиХ одмакли у имплементирању стратешких пројеката социјалне политике”, казао је др. сц. Горан Опсеница, министар здравства, рада и социјалне заштите, поздравивши[нбсп]присутне и у име Владе Херцеговачко-неретванског[нбсп]кантона и др. сц. Невенка Херцега, предсједника.

Др. сц. Рашид Хаџовић, министар просвјете, знаности, културе и спорта говорио је о конкретним показатељима имплементирања пројеката, истакнувши како су у оквиру реформе система заштите ђеце без родитељског старања, инклузивног образовања те раног раста и развоја постигнуте значајне промјене.

Божо Ћорић, начелник Ођела друштвених ђелатности Града Мостара истакнуо је како се Град Мостар укључио у проведбу ових пројеката желећи и на тај начин потврдити спремност да подупре све активности које се тичу подизања свијести јавности о правима ђеце и своју посвећеност у осигуравању значајних ресурса који могу допринијети бољитку за свако дијете. Захвалио је Европској унији и УНИЦЕФУ на одабиру Града Мостара за проведбу ових пројеката.

Јања Милинковић, помоћница министра здравства, рада и социјалне заштите презентирала је план трансформирања Ђечјег дома Мостар, а Здравка Марић,[нбсп]директорица Центра за социјални рад Мостар говорила је о теми: ”Савјетодавни рад с обитељима под ризиком од одвајања и обитељима које имају ђецу с тешкоћама у развоју“.

Након састанка, организиран је обилазак Ђечјег дома у Мостару, ИВ Основне школе – која проводи програме подршке за квалитетно и инклузивно образовање – те предшколске установе “Ђечији вртићи” Мостар, која је једна од добрих примјера услуга подршке раном расту и развитку за свако дијете.

Иди назад