• Град Мостар
  • Почетна
  • Представници међународне фрањевачке комисије за екуменизам и међурелигијски дијалог у Мостару

Представници међународне фрањевачке комисије за екуменизам и међурелигијски дијалог у Мостару

Градоначелник Мостара Љубо Бешлић примио је данас послијеподне у просторијама Градске вијећнице представнике међународне фрањевачке комисије за екуменизам и међурелигијски дијалог која свој овогодишњи сусрет одржавају у Мостару.Том приликом градоначелник Бешлић им је упутио ријечи добродошлице у своје име и Града Мостара те изразио задовољство чињеницом да се овогодишњи њихов сусрет одржава управо у Мостару. Нагласио је како је Мостар једини истински вишенационални и вишерелигијски град у Босни и Херцеговини, те да је тешко страдао у рату и још се увијек обнављају материјалне штете али међуљудски односи, а управо вјерске заједнице и њихови представници у томе могу пуно помоћи.

Тако, истакнуо је, подржава пројекте екуменске и међурелигијске иницијативе, а једна од њих је „Школа за дијалог“, коју организирају Град Мостар и Опћина Монтегротто у Италији заједно с представницима цркава и вјерских заједница у Мостару.

-То је добар пројект и наставит ћемо га и ширити. За дугорочан мир важне ствари су упознавање других и другачијих, а уз дијалог желимо изградити уважавање и повјерење међу људима-рекао је Бешлић,

Зажелио је да им овај сусрет и боравак у Мостару остану у угодном сјећању и да сви помогну својим радом и залагањем у изградњи боље и сигурније будућности свијета.

Фра Руссел Мурраy, генерални аниматор за евангелизацију и предсједник Комисије изразио је ријечи захвале градоначелнику Бешлићу на пријему, порукама и информацијама које им је пружио те на угодном боравку у Мостару. У пратњи свог домаћина фра Ике Скоке, утемељитеља фрањевачког центра за дијалог у Мостару, представници међународне фрањевачке комисије за екуменизам и међурелигијски дијалог сусрели су се и с представницима Исламске заједнице и Православне цркве, а примио их је и фра др. Миљенко Штеко, провинцијал Херцеговачке фрањевачке провинције.

Представници међународне фрањевачке комисије за екуменизам и међурелигијски дијалог истакнули су као врло позитивно да унаточ свим искушењима и три рата који су се овђе водила у једном вијеку, цијело вријеме се обнавља и води дијалог те изграђује суживот.

Иди назад