Промовирана монографија кардинала Пуљића

promocija monografije kardinala Puljića

Вечерњи лист, Хрватско културног друштво Напредак – Главна подружница Мостар и Матица хрватска - Мостар приредили су синоћ у великој дворани Хрватског дома херцег Стјепан Косача величанствено представљање монографије о врхбосанском надбискупу кардиналу Винку Пуљићу „Кардинал од Врхбосне“, која је крајем прошле године тискана у наклади Вечерњег листа, ХКД-а Напредак и Удруге Прстен, а поводом 65 година живота, 40 година мисништва и 20 година бискупства надбискупа Пуљића.

Књигу су представили др. Мирослав Паламета, влч. Иван Тољ, провинцијал херцеговачке фрањевачке провинције др. фра Иван Сесар и апостолски нунциј у Босни и Херцеговини надбискуп Алессандро Д'Ериццо.

У свом говору нунциј Д'Еррицо је, међу осталим казао, како су о особности кардинала Винка Пуљића многи писали, задржавајући се посебице на његову магистерију пастира у не увијек лаким околностима.

У размишљањима, која су скупљена у овој књизи, посвједочена је не само његова велика љубав за ове земље, него и његова дубока вјерска укоријењеност у традицију и народ којему припада. Ово објашњава зашто је Кардинал, кад је ураган рата разарао Сарајево и пријетио његову „стаду“, изабрао остати са својим народом, храбрећи га и подржавајући својим вјерничким свједочењем, и жртвујући се на примјеран начин за његово преживљавање-казао је он. Ова књига наравно представља само један мали дио Кардиналових изјава, интервјуа, предавања и хомилија. Ипак, позорном читатељу она нуди драгоцјено свједочанство о Кардиналовој досљедности. Уочит ће се како је он развијао своја размишљања – прије рата, за вријеме рата и након рата – стално се надахњујући на критерију вјере и жеље за праведним миром. Другим ријечима, читајући ову књигу, имат ће се потврду да је сарајевски Надбискуп увијек остао исти, иако у потешкоћама различитих изазова с којима се морао сучелити, пред којима се он никада није повлачио назад. И нема двојбе да је његова досљедност много допринијела јачању црквенога јединства, слоге међу народима и вјерским конфесијама Босне и Херцеговине, и учвршћивању веза између Босне (гдје је рођен) и Херцеговине (гдје има обитељске коријене)-истакнуо је нунциј те додао како особно нема двојби да Кардинала треба сматрати једном од најважнијих особа БиХ.
Из особног искуства знадем колико га поштује Свети Отац Бенедикт XВИ. и поглавари Свете Столице, због његове компетентности, његова вјернога свједочења, његове искрене и без интересне љубави према Цркви и према овој Земљи. Исто то искусио сам у контактима које одржавам с угледницима Земље. И радујем се много кад установим да је глас о његову дјеловању већ одавно прешао границе БиХ. Честитам од срца нашем Кардиналу да могне наставити служити човјеку, Цркви и Земљи, као што је чинио све до сада. Захваљујем Вечерњем листу за ову публикацију, која је додатан знак позорности којом новине изблиза слиједе и живот Цркве. Желим широку распрострањеност овој књизи која ће сигурно направити велико добро оному тко буде имао могућност да је прочита, и допринијет ће да се још боље упозна наш драги Кардинал-казао је нунциј.

Уредници Вечерњег листа припремајући овај избор једанпут су изјавили да су остали затечени континуитетом ставова и мисли од почетка Вашега дјеловања до данас. То је ријетка особина а и појава у  друштву и јавности, било црквеној било свјетовној ових простора.  Али то су само ријечи – стара пословица каже да папир подноси и црно и бијело. Ова књига је изузетно добро направљена, према оцјенама многих. Али они има још једну пресудну вриједност. Она је свједочанство једнога заиста тешког времена, једнога народа, једне покрајинске Цркве али прије свега једне особности, једне животне праксе и то праксе Винка кардинала Пуљића, надбискупа и метрополите Врхбосанскога. И зато смо поносно што смо објавили ову књигу која је мали али истинити одраз богатог живота и дјеловања нашега Кардинала. Библија нас учи да је вјера без дијела мртва – заправо ријечи се губе у еху простора и времена а дјела, живот свједоче, остају, памте се и потичу на насљедовање.  Ова књига свједочи снагу живота који се посвједочи и у ријечима и у дјелима унаточ немиру, мржњи и смрти  око нас и у нама кроз ово тешко вријеме посљедњих двадесетак година.  Ту праксу, то дјеловање су и људи ове БиХ земље пуне различитости препознали па се редовито Кардиналово име нађе на врху љествице омиљених јавних особа.

promicija_kardinal  promocija_kardinal_1

То је зато јер у Кардиналову срцу имају мјеста без предрасуда сви и Хрвати и Срби и Бошњаци, фрањевци и бискупијски свећеници, Херцеговци и Босанци, Сарајево, Мостар и Загреб.  Није то ни данас а поготово у ближој прошлости било лако. То могу само одважни јер њих је добри Бог обдарио снагом љубави у којој се све може помирити и надићи па и оно непомирљиво. Хвала Вам, Узорити у име свих овдје назочних и неназочних што храбро и одважно, било згодно и незгодно, како вели св. Павао, крочите испред свога народа те све нас потичете да не посустанемо, да не клонемо, да оправдамо дар живота и дар дома и домовине. 

Данас нам је, посебице у БиХ, Ваш глас потребан како бисмо остали и опстали, како бисмо остварили своја права, како бисмо, снагом заједништва, снове претварали у у стварност, немогуће у могуће-казао је у свом представљању влч. Иван Тољ и додао како се нада да ћемо научити да немамо право суспендирати особну и друштвену одговорност за добре ове нам дароване земље, да немамо право расипати снаге, да не смијемо занијекати човјека у свој његовој особности, да заједничким снагама можемо достићи врхунце.

Ова би књига слободно могла имати наслов „градитељ мостова“, јер их Ви заиста градите. Свима нам је драго да сте данас овдје у Мостару, овдје међу својима одакле су Ваши коријени. Надам се да смо и ми нешто научили из властитих грешака, да смо научили да само градећи мостове и у цркви и у народу којем припадамо и међу људима с којима дијелимо ову земљу можемо надвладати ово безнађе и страх који већ годинама сапиње и уништава дух и душу ових простора и људи- истакнуо је у свом излагању влч. Тољ.

На крају представљања свима је захвалио и особно надбискуп Врхбосански кардинал  Винко Пуљић.

"Које год вријеме било, начела вјере и морала вриједе трајно и за сва времена, довољно би било прочитати неки од мојих интервјуа, које сам дао пред почетак или тијеком рата и успоредити то са сада изнесеним ставовима да би се видјело како су они остали непромијењени; не могу се одрећи вредновања свакога човјека у његову достојанству и правима, не могу се одрећи поштовања свакога идентитета, националног, културног и вјерског; не могу се одрећи свог послања католицима којима сам постављен за предсједатеља и пастира... Ови страхови не подлијежу дневној политици нити ратним збивањима! Битни ставови католичке цркве јасни су и непромјењиви, а политика је неријетко од данас до сутра- закључио је кардинал Пуљић, позвавши  све Хрвате на размишљање: "Како се Исус Назарећанин није стидио свога жидовског народа, тако се ни ја не стидим оног хрватског у мени! Волите оно за што се жртвујете јер оно за што се човјек жртвује за то исто и умире, а оно за што умире то никада не одумире, и не бојмо се носити то у себи!"

Његове ријечи захвале и обраћања бројним гостима и узваницима из вјерског, политичког и културног живота Мостара и БиХ, међу којима и градоначелник Мостара Љубо Бешлић, бискуп Фрањо Комарица, војни бискуп др. Томо Вукшић, предсједник ХКД Напредак др. Фрањо Топић, предсједник Матице хрватске Мостар Јосип Муселимовић, генерални конзула РХ у Мостару Јошко Станичић, предсједник ХДЗ-а БИХ др. Драган Човић, министри Драган Вранкић, Дамир Љубић, др. Невенко Херцег, ректор др. Владо Мајсторовић,  гвардијан фра др. Ико Скоко, и бројни други,  испраћене су громогласним пљеском.

Уломке из књиге читао је глумац Роберт Пехар, а у глазбеном дијелу су наступили Напретков трио "Понс", клапа "Крш" и клапа "Хрвоје" из Мостара. Продан и велики број монографија, по симболичној цијени од 20 КМ, а приход од проданих књига, како је одлучио кардинал Пуљић,  намијењен је за настрадале становнике Јапана.

Уред за односе с јавношћу

Иди назад