Први радови на Шпањолском тргу крајем јула

Španjolski trg

Сва пројекта документација за обнову Шпањолског трга у Мостару коначно је завршена и у потпуности комплетирана.
Натјечај је готов и бит ће објављен у понедјељак или уторак на службеним страницама УН-а и у дневном тиску.
То је за Дневни изјавио виши програмски представник у Босни и Херцеговини и виши програмски часник УНЕСЦО-а Синиша Шешум.
Радови почињу крајем српња
С обзиром на вриједност уговора и дуго чеканог пројекта, како је објаснио, тендер ће законским одредбама бити расписан мјесец дана.
Све твртке моћи ће се пријавити и бити потенцијални извођач радова, а стручно повјеренство, према пријављеним референцама, одабрат ће најбоље и најповољније стручњаке те им повјерити изградњу највећег мостарског трга.
Говорећи о пројекту који је с пуно уложеног труда и љубави радио Завод за урбанизам Града Мостара, Шешум каже да су сви судионици пројекта јако задовољни те не сумња да ће и сама проведба пројекта бити повјерена најкомпетентнијим стручњацима.
С обзиром на законске процедуре везане за проведбу тендера, ја се искрено надам да ћемо имати одабраног извођача радова и потписан уговор још до краја српња, рекао је Шешум, свјестан да су Мостарци, чекајући прве радове на главном тргу, постали и нестрпљиви. Радови би одмах након тога требали услиједити.

Пројект обнове Шпањолског трга одвија се без већих проблема и мора бити завршен до краја ове године, с тим да ми планирамо најдаље до краја листопада имати комплетиран пројект, устврдио је Шешум.
Наводећи како постоје одређени рокови, подсјетио је да за обнову Шпањолског трга дио средстава даје Градска управа Мостар, дио УНДП из заједничког пројекта под називом “Унапрјеђење културног разумијевања у БиХ” и дио шпањолско министарство обране.
Средства су већ осигурана и, по његовим ријечима, не треба бити никаквих компликација око проведбе овог пројекта од великог међународног значаја. По завршетку овог пројекта без сумње ће бити уприличена незаборавна свечаност кад се у Мостару очекује и посјет краљевске обитељи Шпањолске.
Град Мостар је у посљедње двије године отклонио све правне и физичке баријере, како би се овај пројект реализирао, а све у складу с пројектом којег су водили представници Шпањолске владе, односно Министарства обране. Пројектом је предвиђено да се за уређење трга издвоји око 400 000 еура, а Градске власти скоро су извршиле реконструкцију водоводне мреже.
Министар вањских послова БиХ Свен Алкалај у разговору с министром Мигуелом Ангелом Моратиносом, приликом посјета Шпањолској, позвао краљевску обитељ да у овој години посјети БиХ како би инаугурирала пројекте које су проводили протеклих година. Као један од најзначајнијих истакнут је Шпањолски трг, који служи за успомену на 21 војника који су тијеком рата изгубили своје животе у провођењу мировне мисије.
Уговором који су почетком ове године потписали градоначелник Мостара Љубо Бешлић, велепосланик Краљевине Шпањолске у БиХ Алејандро Алваргонзалес и генерална директорица УНДП-а за Балкан и Еуропу Сарах Пооле, створили су се сви увјети за почетак реализације пројекта. Идејно рјешење и изведбени пројект већ су давно урађени, а обнова ће подразумијевати замјену инсталација, постављање нове подлоге, јавног тоалета, новог мобилијара и премјештање споменика шпањолским војницима на други дио платоа.

Уред за односе с јавношћу

Иди назад