Саопћење

У поводу јучерашње изјаве бившег равнатеља Мостарског театра младих“ (МТМ) госп. Сеада Ђулића, у којој је изнесено низ неточности на рачун Града Мостара и Управног одбора МТМ-а, овим путем дужност нам је упознати јавност са слиједећим чињеницама.

Град Мостар није никога молио да постане јавна установа, како је то изјавио госп. Ђулић, већ је задњег дана укидања градских опћина бивша опћина Стари Град преименовала МТМ у јавну установу, иако је 30 година био удруга грађана, те је темељен тога град преузео оснивачка права.

Средства која је Град Мостар протеклих година уплаћивао МТМ-у нису законски трошена, запосленицима нису уплаћивани одговарајући доприноси. То је резултирало и доношењем рјешења о принудној наплати од стране порезне управе у износу око 50 000 КМ, а у којој се као одговорна особа позива Сејо Ђулић. Он каже како му Град „даје мрвице“, а у само три задње године те мрвице, како их назива Ђулић, износе преко 220 000 КМ.

Управном одбору и Граду Мостару као оснивачу госп. Ђулић никада није предочио одлуку о именовању за умјетничког равнатеља МТМ-а. Такођер, он је од 2006. године обављао дужност в.д. равнатеља премда никада није предочио доказ о завршеној високој стручној спреми, иако је пет година примао плаћу с коефицијентом ВСС.

Натјечај за избор равнатеља МТМ-а расписан је у складу са законом и важећим Правилима Јавне установе МТМ, а на који се госп. Ђулић није ни пријавио јер не испуњава темељни увјет из расписаног натјечаја. За мјесто равнатеља предвиђена је висока стручна спрема или виша стручна спрема, а госп. Ђулић има средњу стручну спрему, стројарски техничар. Стога је управни одбор МТМ-а у складу са законом именовао вршитељицу дужности на период од шест мјесеци како и закон налаже.

Јавност треба такођер знати да је протеклих пет година госп. Ђулић Градском вијећу Мостара и Градоначелнику предочавао неистинита годишња извјешћа о успјешном пословању МТМ-а. Такођер, у градски простор додијељен МТМ-у на кориштење, без допуштења оснивача, простор је користила и невладина удруга БЦДО, чији је предсједник Сеад Ђулић, а члан УО Армин Хаџимусић који је у исто вријеме и члан УО-а МТМ из  реда упосленика. Увидом у финанцијску документацију видљиво је како су и финанцијска средства пребацивана с једног на други рачун, а потписник рачуна је иста особа, као в.д равнатељ МТМ-а и као предсједник БЦДО-а.

Службену информацију о пословању МТМ-а дат ће и Служба за унутрашњи надзор, која ће по налогу градоначелника, у цијелости испитати пословање те јавне установе.

Срдачан поздрав !

Град Мостар
Уред за односе с јавношћу

Иди назад