САТ ЗА ПЛАНЕТУ ЗЕМЉУ

Два тједна прије саме акције број земаља и градова који желе судјеловати у највећој глобалној волонтерској акцији „Сат за планету Земљу“ већ је прерастао прошлогодишњи, када су свјетла угашена у 128 земаља и 4500 градова, а у акцији је судјеловало 1,3 милијарде људи.
Посљедњу суботу у ожујку и грађани Босне и Херцеговине придружит ће се милијунима људи који ће искључити свјетла на један сат с циљем подизања свијести о штетности климатских промјена, прекомјерној потрошњи земљиних ресурса, енергетској учинковитости и еколошким проблемима опћенито.
 Сат за планету Земљу ангажира стотине милијуна људи из свих крајева свијета да подузму позитивне мјере за заштиту околиша и славе своју преданост с људима из цијелог свијета, с тим што искључују свијетла за један одређен сат. Точно у 20:30 у суботу 26. ожујка 2011., стотине милијуна људи из цијелога свијета искључит ће своја свијетла за Сат за планету Земљу, надилазећи све баријере расе, вјере, културе, друштва, производње и географије у глобалној прослави своје преданост, да се заштити једна ствар која нас све уједињује – нашу планету.Од свог почетка као иницијативе једног аустралијског града у 2007., Сат за планету Земљу је израстао у глобални покрет, којем се придружује стотине милијуна људи са свих континената, како би показали бригу за очување наше планете. Већ годинама у мрак тону и Еиффелов торањ у Паризу, Буцкингхамска палача у Лондону, Опера у Сyднеyу, берлинска Бранденбрушка врата, пирамиде у Каиру. Брзи раст пројекта 'Сат за планет Земљу' током четири године доказао је како више стотина милијуна људи жели учинити више како би заштитили своју планету" рекао је Бојан Стојановић, организатор пројекта у БиХ.
Позивам све људе у Босни и Херцеговини да буду дио овог важног догађаја. Угасите своја свјетла, славите опоравак Земље и уживајте у тренутку размишљајући о будућности планете.” WWФ са својим локалним партнерима жели да потакне становнике Босне и Херцеговине на размишљање о прекомјерном трошењу земљиних ресурса и енергије гашењем свјетала на најважнијим симболима у нашој земљи. Тако ће у „Сату за планету Земљу“ судјеловати сљедећи градови: Мостар, Сарајево, Бања Лука, Бугојно и Ливно. Врло је важно становницима БиХ пренијети поруку да бесплатна енергија не постоји и зато се морамо потрудити за њено очување: користимо штедне сијалице и искључимо свјетла кад их не требамо, смањимо потрошњу горива (и наше трошкове) ходајући и користећи бицикл и јавни пријевоз. Креативни тим WWФ-а за пету је, јубиларну годину, осмислио нови назив за ову иницијативу – „Сат за планету Земљу – више од сата“. Идеја је да се климатских промјена и човјековог утјецаја на планету Земљу не сјетимо само те посљедње суботе у ожујку, већ да дајемо свој допринос ка очувању планете тијеком цијеле године. Тако је крајем вељаче била лансирана нова платформа хттп://www.беyондтхехоур.орг/, која омогућава судионицима да подјеле приче о томе што они раде или планирају учинити како би смањили свој утјецај на околиш и тијеком цијеле године.
      WWФ „Сату за планет Земљу“ организира у сурадњи с невладиним организацијама: ЕКО-МОСТ из Мостара, Центар младих Ливно и Еко елемент из Бугојно. Захваљујемо и агенцији Аqуариус Огилвy из Бања Луке за њихову медијску и креативну потпору.

Уред за односе с јавношћу

Иди назад