• Град Мостар
  • Почетна
  • Стари мост и стара градска језгра Мостара прије 13 година уврштени на попис заштићених објеката УНЕСЦО-а

Стари мост и стара градска језгра Мостара прије 13 година уврштени на попис заштићених објеката УНЕСЦО-а

ЈАР Дурбан - Стари мост и стара језгра Мостара од петка 15.[нбсп]јула у 18:25 сати и службено су на попису заштићене културне баштине УНЕСЦО-а. Одлука је то експерата на сједници Одбора УНЕСЦО-а одржаној од 11. до 17.[нбсп]јула 2005. године у Дурбану у Јужноафричко Републици.

Како је тада изјавио градоначелник Мостара и вођа државног изасланства у Дурбану Љубо Бешлић, тај дан остат ће у[нбсп]историји Босне и Херцеговине уписан златним словима у спомен Мостара и БиХ.

-Не могу скрити своје одушевљење да смо успјели у својим настојањима да се упишемо у свјетско културно насљеђе. Ово је први упис из БиХ. Пут до уписа је био мукотрпан дугачак и веома захтјеван. У овом тренутку одушевљења користим прилику да поздравим све који су суђеловали у овом пројекту, као и захвалио земљама пријатељима који су помогли обнову моста Италији, Низоземској, Турској и Хрватској те Свјетској и Развојној банци вијећа Европе.

- Због грађана морам нагласити да је ово првенствено пројект града који треба донијети бољитак граду и држави. Овај пројект по први пут у БИХ показује да можемо сами изграђивати бољу будућност када то хоћемо и желимо заједнички да постигнемо. За овај пројект нисмо имали наредбодавце. Ми смо то били, и ево показали да се у БИХ покрећу неки нови вјетрови, који могу изградити бољу будућност за све. Све ово захваљујући властитим способностима - истакнуо је тада градоначелник Бешлић.

- Исто тако помоћи ће нам сталну заштиту и очување[нбсп]историјског урбаног окружја града Мостара. Ми сада морамо интензивно почети радити на УНЕСЦО-овим прописаним пропозицијама. Морамо формирати фонд на државној разини за сталну заштиту, усвојити законе и унифицирати процедуре извршења - изјавио је том приликом Бешлић.

Државно изасланство, а у којем су били градоначелник Мостара Љубо Бешлић,[нбсп]амбасадори БиХ при УНЕСЦО-у у Паризу Жељана Зовко, директор и замјеник директора ПЦУ-а Русмир Ћишић и Тихомир Розић те стручни консултант Амир Пашић и експерт Ферхат Мулабеговић, у Јужноафричку Републику у Дурбану, суђеловало је на сједници експерата УНЕСЦО-а, а на којој се одлучивало и о номинирању Старог моста и старе градске језгре на попис УНЕСЦО-ове заштићене културне баштине.

Како је за том приликом за Слободну Далмацију из Дурбана изјавила амбасадорица Зовко борба за упис је била велика и конкуренција јака јер је велика економска, културна и[нбсп]историјска добит за сваку земљу, а особито град да добију знак Одбора за свјетску културну баштину.

А колико је била јака борба за упис на УНЕСЦО-ову баштину можда најбоље говори података да је Италија, која има велики број споменика под заштитом УНЕСЦО-а, те године номинирала чак 45 споменика, а само два од њих могу добити УНЕСЦО-ов знак.

Уочи одласка у Дурбан, концем прошлог и почетком овог мјесеца, Градска управа Мостар и ПЦУ организирали су врло успјешну изложбу о градњи Старог моста и обнови старе градске језгре у Паризу у сједишту УНЕСЦО-а. Тада су бројни угледни гости и узваници из Париза, Француске и УНЕСЦО-а као и сам Моунир Боуцхенаки, замјеник директора УНЕСЦО-а бираним ријечима говорили о том пројекту те о номинирању на УНЕСЦО-ову листу заштићених споменика уз опаску како је Стари мост у Мостару један од најљепших историјских мостова у Европи.

[нбсп]

Иди назад