• Град Мостар
  • Почетна
  • Стратегијом развоја културе Мостара потакнути иновативност и креативност

Стратегијом развоја културе Мостара потакнути иновативност и креативност

Резултати довршене СBОТ анализе, визије, начела и вриједности начела те одрађивање стратешког фокуса у Стратегији развоја културе Мостара представљени су у понеељак у Мостару.

У споменутим активностима суђеловало је велики број актера културног живота Мостара, с циљем креирања савремене, квалитетне идеје и визије развоја културе града која ће одговарати времену и простору на којем живимо и потребама грађана Мостара, истакнуто је на презентацији.

Шефица Службе за културу Града Мостара Инга Драгоје Микулић рекла је како је израда културне стратегије обвезна у оквиру кандидатуре Мостара за Европску пријестолницу културе 2024.

Додала је како су досад одржане бројене радионице и истраживања потребна за израду споменутог документа.

- Такођер, покренули смо интернетску страницу њњњ.мостар2024.ба на којој се налази анкетни упитник којег је саставио професор Домљан, а тиче се културне понуде Мостара. Тим упитником директно питамо грађане јесу ли задовољнији бројем програма, квалитетом програма те што недостаје - истакнула је.

Драгоје Микулић позвала је грађане Мостара да испуне упитник, који се састоји од двадесет питања, како би им олакшали израду Стратегије.

Шефица Сложбе за културу посјетила је како ће се Мостар кандидирати за Европску пријестолницу културе 2024. године, а Стратегија се односи на раздобље од 2018. до 2026. године.

Водитељ израде Стратегије и стручњак с дугогодишњим искуством у изради локалних и регионалних развојних стратегија Вјекослав Домљан рекао је како постоји неколико корака у изради стратегије, а најважнији је утврђивање визије развоја, јер, како је рекао, ако се добро не постави визија, циљеви и акцијски план не може бити постављен како треба.

- На наредних неколико сесија утврдит ће се стратегију како да стигнемо до циља који желимо представити као Мостар 2026. године, а у склопу тога је и кандидатура за пријестолницу Европе 2024., што значи да се стратегија мора поставити добро јер је она један од елемената када се буде оцјењивала кандидатура Мостара за Европску пријестолницу културе - казао је Домљан.

Стратегија се мора завршити до краја јуна, а кандидатура се мора поднијети до средине[нбсп]октобра 2018. године, истакнуо је професор, наглашавајући како су згуснути догађаји те како се мора интензивно радити у кратком временском раздобљу.

По његовим ријечима, данас ће се утврдити костур визије, а онда ће се визија претворити у циљеве.

Домљан је нагласио како је визија та да Мостар буде инклузиван, партиципативан град који потиче иновативност и креативност својих грађана.

- Ово је велики изазов, до сада смо направили СBОТ анализу гђе су установљене предности, слабости прилике, пријетње, а особе који су суђеловали у прошлим догађајима оцијенили су да је од свих ствари најважнија кандидатура за Европску пријестолницу јер то пружа велику прилику - истакнуо је.

(ФЕНА)

 

Иди назад