Три зграде за кориснике колективних центара

Државна министрица за људска права и избјеглице Семиха Боровац боравила је у понеђељак у радној посјети Мостару тијеком које се, између осталих, састала са градоначелником Мостара Љубом Бешлићем.

Примарни циљ посјете и радних састанака било је интензивирање активности на плану осигурања увјета за повратак у овај дио Босне и Херцеговине, као и изградње или обнове стамбених јединица повратника. Међутим, наглашено је да усељиве стамбене јединице нису довољна гаранција нити основа за успјешан повратак - јавили су из уреда министрице Боровац.

Министрица Боровац је нагласила како обнову и изградњу објеката морају пратити и мјере одрживости повратка у смислу осигуравања услова за запошљавање и самозапошљавање, комуналне и социјалне инфраструктуре, могућност образовања... Нагласила је како је провођење таквих мјера од јавног интереса јер су управо то мјере борбе против сиромаштва, односно за побољшање увјета живота свих наших грађана.

Иначе, у Мостару је у наредне двије године планирана градња три зграде са 74 стана који ће по моделу социјалног становања бити додијељени садашњим корисницима колективних центара у Мостару, а кроз Пројект затварања колективних центара којег води Министарство за људска права и избјеглице БиХ.

"Кроз Државни пројект стамбеног збрињавања у Мостару ће бити обновљене 54 стамбене јединице, за што је већ израђена пројектна документација и за објаву припремљени тендери за извођење радова. Такођер, министрица боровац и градоначелник Бешлић договорили су потписивање споразума о сурадњи на обнови шест стамбених јединица за збрињавање реадмисираних особа. Договорено је да ће Град Мостар Министарству доставити потребну пројектну документацију за порушене стамбене објекте које је потребно обновити", казала је Боровац након састанка.

ПР ГМ

Иди назад