У поводу Дана холокауста положени вијенци на Жидовско гробљу Сутина

Dan holokausta 2012

У поводу Међународног дана холокауста градоначелник Града Мостара Љубо Бешлић, главна савјетница Радмила Комадина и начелник Одјела за финанције и некретнине Изет Шаховић положили су у име Града Мостара вијенац на Жидовском гробљу «Сутина».
Градоначелник Бешлић је том приликом казао треба подсјећати и обиљежавати овај дан да се овакве ствари више никада не би поновиле, јер страдали су невини људи само зато што си били друге вјере или нације. Младима морамо пренијети поруку да науче из лоших ствари које су се догодиле и да извуку поуку, поручио је Бешлић.
Предсједница Жидовске опћине Мостар Ерна Ципра подсјетила је на страдања Жидова у Другом свјетском рату истакнувши како је Дан холокауста сјећање на страдале Жидове који су страдали само из једног разлога, а то је што су били Жидови
Главна скупштина Уједињених народа донијела је Одлуку да се 27. сијечња, када је ослобођен концентрацијски логор "Аусцхwитз", обиљежава као Дан сјећања на жртве холокауста.
Према подацима из различитих извора, укупан број страдалих Жидова је од 4.194.000 до 5.820.960. У Босни и Херцеговини у Другом свјетском рату од петнаест тисућа Жидова  дванаест тисућа страдало је у бројним концентрацијским логорима широм бивше Југославије.

Уред за односе с јавношћу

Иди назад