У Привредној комори ФБИХ одржана Међународна Радионица о ЕУ програмима

У Привредној комори ФБИХ у Мостару одржава се дводневна међународна радионица под називом „Процеси припреме и пријаве на ЕУ програме“. Радионицу је организирала ГКФБИХ, а резултат је дугогодишње успјешне сарадње са Хрватском Господарском Комором и њиховим Центром за индустријски развој – ЦИРАЗ, чији ће чланови држати радионицу.

Уочи почетка радионице одржана је конференција за новинаре на којој су говорили градоначелник Града Мостара Љубо Бешлић, предсједница Форума Господарских комора Јадранско Јонске регије и в.д. предсједница ХГК ЖК Сплит Мирјана Чагаљ, потпредсједник ХГК Томислав Радош и предсједник ГКФБХ Марко Шантић.

Предсједница Форума господарских комора ЈЈР Чагаљ казала је како је иницијатива за организирањем овакве радионице настала након 17. Форума господарских комора Јадранско Јонске регије у липњу ове године, с потребом да се у већој мјери конкретизира дугогодишња сурадња комора Јадранско јонског подручја кроз пројекте од заједничког интереса. Рекла је да је резултат те заједничке сурадње шест пројеката коју су пријављени, а ријеч је о пројектима сурадње болница у Мостару и Сплиту, зрачних лука два града као и Унске пруге која пролази кроз БиХ и Хрватску.

-Једноставно чинимо све и циљ нам је добити новчана средства из ЕУ да би се што више пројеката финанцирало јер знамо да у прорачунима има мало новца за такве пројекте-поручила је Чагаљ.

Потпредсједник ХГК Радош је додао како без заједничке сурадње и једен синергије није могуће квалитетно припремити и реализирати пројекте, а само ових шест који је до сада припремљено вриједи око 12 милијуна еура.

Градоначелник Мостара Љубо Бешлић изразио је стога захвалност за потпору коју пружа ХГК у преношењу искустава што је важно да се не би правиле грешке које је имала Хрватска на том путу те нагласио како је добро да се ова радионица одржава у Мостару јер Мостар је први град у БиХ који је укључен у Јадранско Јонску регију.

-Ми смо једни од оснивача, што нам даје одређени бонитет, али желимо да Мостар, регија Херцеговина буду што ближе ЕУ. Желимо да млади остану овђе, имају перспективу и оснују обитељи-казао је Бешлић.

И предсједник ГКФБХ Шантић захвалио је ХГК на свему што чини и искуства која им преносе те нагласио како квалитетна и континуирана едукација људских капацитета је предувјет успјешног аплицирања на натјечаје и веће искористивости доступних извора финанцирања.

Уз представнике институција, градова и опћина, жупанија, Свеучилишта у Мостару, Агенција за развој-локалних и жупанијских, на радионици суђелују и представници Привредне Коморе Црне Горе и Привредне коморе Требиње.

На маргинама радионице одржат ће се и састанак уже координације предсједника Господарских комора из три сусједне земље: Хрватске, Црне Горе и Босне и Херцеговине.

ПР ГМ

Иди назад