Уручени кључеви станарима 'Микачића куће' у Мостару

Градоначелник Мостара Љубо Бешлић уручио је у понедјељак у Мостару кључеве за осам станара Микачића куће, још једног у низу обновљених објеката страдалих у протеклом рату.

- Подијели смо осам кључева од 12 корисника станарског права у овом објекту, и на овај начин је пројект, који је давно започет са свим разинама власти, практично завршен – истакнуо је Бешлић.

Гледе улагања, навео је како је пројект коштао 13,5 милијона КМ, с тим да је Град Мостар партиципирао с 4 милијона. Мостарски градоначелник изразио је жаљење што објекти нису у потпуности обновљени, нагласивши притом како су испуњени сви инфраструктурни увјети да се кључеви могу подијелити.

Упитан да прокоментира постојање судског процеса обитељи Микачић, Бешлић је казао како за Град Мостар тај процес не постоји.

- Имамо потпуну документацију, а један стан обитељи Микачић продан је Граду и за нас ту нема никаквих дилема. Они су добили два стана када је дошло до одузимања Микачића имовине и та су два стана користили, с тим да је један продан Граду - појаснио је Бешлић.

Иначе, Уговор за реконструкцију Микачића куће направљен је још 2008. године, али је због вишегодишњег судског спора, односно жалбе и касније тужбе од стране предузећа Велмос Цомпанy, обнова била заустављена.[нбсп]Кантонални је суд 19.[нбсп]септембра 2009. одбацио тужбу као неутемељену, а радови на обнови су након година застоја настављени.

Током данашње пођеле кључева, станар некадашње зграде 'Ћиро' Дамир Цвитановић изразио је незадовољство јер је и њима, како је казао, обећано рјешење стамбеног питања.

- Обећано нам је прије дванаест година да ће се градити трећи кат у Микачића згради и трећи кат је изграђен, али ми из зграде 'Ћиро', чини ми се настављамо борбу – казао је новинарима Цвитановић.

С друге, пак, стране Бешлић је навео како му је потпуно разумљива фрустрација станара Ћире, но исто тако да замјена имовина мора бити искључиво по закону.

- Прије 12 година када смо кренули у овај пројект они су изразили жељу за замјену својих станова с неком зградом у близини и одредили се за Микачића кућу. Ми смо дигли једну етажу, но морате знати да замјена имовина мора бити искључиво по закону те да је питање зграде 'Ћиро' питање експропријације – објаснио је мостарски градоначелник.

Устврдио је како су направили предувјете, али да се још увијек нису стекли правни увјети да би могли мијењати имовину.

Микачића кућа је, до национализације од ондашњих комунистичких власти, била велика вила у власништву познатог мостарског трговца Адама Микачића.

ПР ГМ /ФЕНА

Иди назад