Хеарне: ОХР неће наметати рјешења за Мостар

Први замјеник високог представника Деннис Хеарне, који борави у наступном посјету Мостару, изјавио је како ОХР неће наметати рјешења која се тичу Статута Града Мостар и изборних правила за тај град.

На састанку замјеник високог представника и мостарског градоначелника Љубе Бешлића, говорило се о тренутном политичком, економском и административном стању у Мостару, као и о проблемима који постоје због непостојања Градског вијећа.

На упит новинара је ли Мостар поновно у фокусу међународне заједнице с обзиром на то да у Мостару није било локалних избора од 2008. године, Хеарне је у изјави медијима казао како није дошао с било каквом новом иницијативом или неком новом идејом.

- Међународна заједница подузима одређене напоре, њих предводе представници САД-а и Еуропске уније, и циљ тих напора је да се покуша помоћи, односно асистирати у проналажењу рјешења која се тичу изборних правила - истакнуо је Хеарне.

Према његовим ријечима, било какви резултати до којих се дође у том процесу овисит ће од политичких странака које у томе суђелују.

- Мислим како је свима јасно да је ситуација у Мостару посебна и да садашње стање предуго траје. Надам се како ће доћи до напретка у оквиру тих разговора - истакнуо је Хеарне.

Коментирајући чланак у једној дневној тисковини како ће високи представник наметнути рјешење за Мостар, Хеарне је истакнуо како унутар ОХР-а нема никаквих иницијатива нити разговора који би ишли у правцу наметања.

Тијеком састанка градоначелник Бешлић је затражио помоћ у обнови девастираних, ратом оштећених објеката, као и помоћ за рад јавних подузећа јер, како је казао, у њиховом раду постоје велике потешкоће због непостојања Градског вијећа.

Договорени су састанци на којима ће се покушати наћи рјешења како би све могло функционирати, додао је.

Иначе, први замјеник високог представника Деннис Хеарне тијеком службеног боравка у Мостару састао се и с представницима жупанијске Владе као и с представницима невладиних организација.

(ФЕНА)

 

Иди назад